Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

18 εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης εκτός κουζίνας!!

30 Οκτωβρίου 2014

18 εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης εκτός κουζίνας!!

ζάχαρη
1. Θεραπεύστε μία πληγή
Κι όμως η ζάχαρη μπορεί να είναι ένα πρώτης τάξεως γιατρικό. Μελέτες, έδειξαν ότι ρίχνοντας κρυσταλλική ζάχαρη σε πληγές από κατακλίσεις, έλκη ποδιών ή ακρωτηριασμούς πριν από τον καθαρισμό, βοηθάτε στην εξάλειψη των βακτηρίων, που αποτρέπουν την επούλωση και προκαλούν χρόνιο πόνο.
2. Για την καμένη γλώσσα…
Πόσες φορές (συνήθως από λαιμαργία) δεν έχετε καεί από ένα κομμάτι πίτσας ή από μία ζεστή γουλιά καφέ; Η λύση στις περιπτώσεις αυτές είναι η ζάχαρη. Καταναλώστε λίγη ζάχαρη ή έναν κύβο ζάχαρης και θα απαλλαγείτε γρήγορα από τον πόνο.
3. …και τα πικάντικα φαγητά
Με την ίδια λογική, όταν νιώθετε ότι το φαγητό που καταναλώσατε είναι πολύ πικάντικο, φάτε μία κουταλιά ζάχαρη. Παρόμοια λειτουργούν τα όξινα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά μια πρέζα ζάχαρη είναι η πιο δραστική λύση.
Σε περιπτώσεις ομορφιάς
4. Γλυκιά απολέπιση
Η ζάχαρη είναι ιδανικό προϊόν για την απολέπιση σώματος. Μία πολύ απλή συνταγή είναι να αναμείξετε ζάχαρη με λάδι (αμυγδαλέλαιο, jojoba ή ελαιόλαδο) για να δημιουργήσετε μια χαλαρή πάστα. Προσθέστε λίγο αιθέριο έλαιο ή εκχύλισμα βανίλιας, αν σας αρέσει το άρωμα. Τρίψτε απαλά το δέρμα σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε στο ντους.
5. Scrub μπανάνα-ζάχαρη
Όταν οι μπανάνες έχουν φτάσει στο σημείο που δεν είναι πλέον βρώσιμες, χρησιμοποιήστε τις για την ομορφιά σας. Η μπανάνα είναι ενυδατική και λειτουργεί άψογα ως μία πάστα πίλινγκ με την προσθήκη ζάχαρης. Λιώστε μια ώριμη μπανάνα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Τρίψτε απαλά το δέρμα σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε στο ντους.
6. Για απαλά χείλη
Ανακατέψτε λίγο jojoba ή ελαιόλαδο με ζάχαρη άχνη (εναλλακτικά βάλτε κρυσταλλική ζάχαρη στο μπλέντερ για ένα λεπτό), προσθέστε λίγη μέντα ή εκχύλισμα βανίλιας, αν θέλετε. Τοποθετήστε λίγο από το μείγμα στα χείλη, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ και… γλείψτε ό,τι περισσέψει. Τα χείλη σας είναι έτοιμα για φίλημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να αλείψετε τα χείλη σας με μέλι, πριν κοιμηθείτε.
7. Διάρκεια στο κραγιόν
Ρίξτε λίγη ζάχαρη στα χείλη σας, αφού τοποθετήσετε το αγαπημένο σας κραγιόν και αφήστε τη για λίγη ώρα. Γλείψτε ό,τι περισσεύει. Αυτή η τακτική θα κάνει το κραγιόν σας να διαρκέσει περισσότερη ώρα.
Για τον κήπο
8. Ταΐστε τα… λουλούδια
Προσθέστε τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι ανά ένα λίτρο ζεστού νερού για τα νωπά και κομμένα άνθη. Η ζάχαρη τροφοδοτεί τα κοτσάνια και το ξύδι περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
9. Διώξτε σκουλήκια και παράσιτα
Τα φυτά στον κήπο μπορούν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα διαφόρων μικροσκοπικών παρασίτων και σκουληκιών. Για την αντιμετώπισή τους με φυσικό τρόπο, ισχύουν περίπου 2,5 κιλά ζάχαρης για κάθε 250 τ.εκ. του κήπου. Η ζάχαρη θα τροφοδοτήσει μικροοργανισμούς, που θα αυξήσουν την οργανική ύλη του εδάφους, καθιστώντας τον κήπο ένα εχθρικό περιβάλλον για τα παράσιτα.
Για τα μυρμήγκια δε, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης:
1ος) Χρησιμοποιείστε βόρακα. Πρόκειται για μια φυσική μεταλλική ένωση, με ph 9 υψηλότερο από την μαγειρική σόδα, ιδανικό για να εξουδετερώσετε μυρωδιές, μούχλα,κατσαρίδες και άλλα έντομα. Η πιο δραστική λύση είναι να αναμείξετε βόρακα με ζάχαρη και νερό. Αυτό λειτουργεί ως «δόλωμα» για τα μυρμήγκια, τα οποία θα πάρουν το μείγμα στη φωλιά τους, δηλητηριάζοντας τη βασίλισσά τους και ολόκληρη της αποικία τους.
2ος) Μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη: Τα μυρμήγκια φέρουν μια όξινη ουσία πάντα μαζί τους για προστασία. Ωστόσο, ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη σε ένα πλαστικό καπάκι, τοποθετημένο σε «στρατηγικό» σημείο του κήπου, μπορεί να κάνει θαύματα.
10. Στήστε παγίδα στις σφήκες
Κάντε ένα απλό σιρόπι βράζοντας ζάχαρη και νερό, γεμίστε ένα βάζο με αυτό και τοποθετήστε το σε ένα σημείο, που θα τραβήξει την προσοχή του σμήνους. Οι σφήκες θα παγιδευτούν μέσα στο βάζο.
11. Απαλλαγείτε από τις μύγες
Φτιάξτε μία λωρίδα με ταινία και ζάχαρη, για να απαλλαγείτε (ειδικά το καλοκαίρι) από τις ενοχλητικές μύγες. Συνδυάστε ίσα μέρη ζάχαρη, μέλι και νερό σε μια κατσαρόλα. Βράστε το μείγμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Κόψτε κομμάτια από μονωτική ταινία (η καφέ χρησιμοποιημένη από παλιά χαρτόκουτα είναι ιδανική), κάντε μία τρύπα στην άκρη και έπειτα περάστε ένα κορδόνι από μέσα δημιουργώντας μία θηλιά. Βουτήξτε τις ταινίες στο μείγμα, κρεμάστε τις και αφήστε να στάξουν μέχρι να φύγει το επιπλέον μείγμα (τοποθετήστε μία λεκάνη από κάτω για να μη λερώσετε). Το κολλώδες μείγμα είναι ιδανική παγίδα για τις μύγες.
ζάχαρη!
12. Τέρμα και οι κατσαρίδες
Αναμείξτε ίσα μέρη ζάχαρη και μπέικιν πάουντερ και πασπαλίστε πάνω από περιοχές, όπου κυκλοφορούν κατσαρίδες. Η ζάχαρη θα γίνει πόλος έλξης για τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες», ενώ το μπέικιν πάουντερ θα τις εξοντώσει. Επαναλάβατε την ίδια διαδικασία συχνά.
13. Γεμίστε πεταλούδες
Ο συγγραφέας του «The Garden Butterfly» (Harvard Common Press, 1985), Matthew Tekulsky, προτείνει, εάν θέλετε να γεμίσει ο κήπος σας πανέμορφες πεταλούδες, να ακολουθήσετε την εξής συνταγή: 1 κιλό ζάχαρη 1 ή 2 κουτάκια μπαγιάτικη μπύρα 3 λιωμένες μπανάνες (πάρα πολύ ώριμες) 1 φλιτζάνι μελάσα ή σιρόπι 1 φλιτζάνι χυμό φρούτων 1 σφηνάκι ρούμι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά πολύ καλά και αλείφετε το μείγμα στα δέντρα, στους φράκτες και όπου αλλού θέλετε στον κήπο σας. Προσοχή όμως, γιατί το συγκεκριμένο μείγμα μπορεί να «αρέσει» και σε άλλα έντομα.
Για την καθαριότητα
14. Βρώμικα χέρια
Εάν τα χέρια σας είναι πάρα πολύ βρώμικα, από λίπος, χρώματα κλπ, προσθέστε ζάχαρη στη σαπουνάδα και πλύνετε εξονυχιστικά. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε ίσα μέρη ζάχαρη και ελαιόλαδο. Η ζάχαρη θα λειτουργήσει ως φυσική απολέπιση ενώ το λάδι θα λειάνει και θα ενυδατώσει τα χέρια σας.
15. Μπλέντερ, μίξερ και λοιπά
Οι μηχανές του καφέ, του κιμά, τα μπλέντερ και όλα τα gadgets της κουζίνας που έχουν λεπίδες, χρειάζονται καλό καθάρισμα και συντήρηση. Η ζάχαρη μπορεί να τα καθαρίσει, απορροφώντας παράλληλα τις μυρωδιές και τα υπολείμματα. Ρίξτε 1/4 φλιτζάνι της ζάχαρης στο σκεύος και βάλτε το να λειτουργήσει για 2 -3 λεπτά. Αδειάστε το μείγμα και σκουπίστε πολύ καλά.
16. Τέρμα οι λεκέδες από γρασίδι
Φτιάξτε μια πάστα από ζεστό νερό και ζάχαρη και τοποθετήστε τη σε ρούχα και υφάσματα, που είναι λερωμένα από γρασίδι. Αφήστε τα μία ώρα (ή και περισσότερο ανάλογα με τον λεκέ) και στη συνέχεια πλύνετε ως συνήθως.
Για φρεσκάδα
17. Φρέσκα κέικ και μπισκότα
Εάν αποθηκεύσετε ένα κέικ (ή μπισκότα) σε ένα αεροστεγές δοχείο με μερικούς κύβους ζάχαρης, θα παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό.
18. Μούχλα στο τυρί;
Κάποιοι… ορκίζονται, ότι αν αποθηκεύσετε τυρί με κύβους ζάχαρης, δεν θα δημιουργηθεί η αντιαισθητική επιφάνεια της μούχλας στο τυρί.

Πηγή:diadrastiko.blogspot.com