Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι τοκογλύφοι – Ν. Καβάσιλας: «Περί τόκου»

1 Νοεμβρίου 2014

Οι τοκογλύφοι – Ν. Καβάσιλας: «Περί τόκου»

Βυζαντινός φορολόγος εισπράττει χρήματα από τους οφειλέτες. (Μικρογραφία από βυζαντινό χειρόγραφο, Ι. Μ. Αγ. Αικατερίνης, Σινά)

Βυζαντινός φορολόγος εισπράττει χρήματα από τους οφειλέτες.
(Μικρογραφία από βυζαντινό χειρόγραφο, Ι. Μ. Αγ. Αικατερίνης, Σινά)

O Νικόλαος ο Καβάσιλας γεννήθηκε το έτος 1322 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε μια εποχή πολιτικής παρακμής του Βυζαντίου αλλά ταυτόχρονα και σε μια εποχή πολιτιστικής ανόδου και άνθισης των θεολογικών γραμμάτων. Έκανε σπουδές στην Κωνσταντινούπολη, έμεινε για ένα διάστημα στο Άγιο Όρος κοντά στον Γρηγόριο τον Παλαμά (από τον οποίο διδάχτηκε και την ησυχαστική διδασκαλία) και αναμείχθηκε με την πολιτική, την οικονομία και με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ανέπτυξε σπουδαίο συγγραφικό έργο και κατάφερε να αποκτήσει καθολικό σεβασμό και καθολική αναγνώριση.

Διαβάστε τι γράφει για τα χρέη και τους τόκους…
<<Αυτοί που κάνουν τον τοκογλύφο πιστεύουν ότι κανένα δεν αδικούν, αφού και οι νόμοι δεν τους εμποδίζουν. Έχουν όμως φτάσει σε τέτοιο σημείο απανθρωπιάς, ώστε κι όταν αυτοί που τους χρωστούν πέσουν στη δυστυχία και χάσουν όλα τους τα υπάρχοντα, αυτοί (οι τοκογλύφοι) όχι μόνο δε συγκινούνται, αλλά αντίθετα σκληραίνουν πιο πολύ στις απαιτήσεις τους, ώστε και από το σπίτι βγάζουν τον οφειλέτη τους και του παίρνουν και τα ρούχα, αν βέβαια με τη συμφορά που τον βρήκε του έμεινε σπίτι ή τίποτα άθλια κουρέλια.>>