Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κοπεγχάγη: Η πραγματική όψη των γλυπτών της αρχαιότητας

12 Νοεμβρίου 2014

Κοπεγχάγη: Η πραγματική όψη των γλυπτών της αρχαιότητας

main_5Μία έκθεση παρουσιάζει τα χρώματα των ελληνικών και ρωμαϊκών κυρίως αγαλμάτων πριν ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες τα αλλοιώσουν.

Η εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για τα αρχαία αγάλματα, τα ελληνικά και ρωμαϊκά κυρίως, είναι ότι ήταν λευκά σαν το μάρμαρο από το οποίο γίνονταν. Φυσικά, η αλήθεια είναι άλλη. Τα αγάλματα –και τα ανάγλυφα- ήταν ζωγραφισμένα, όμως τα χρώματα αποδείχθηκαν πιο ευαίσθητα στο πέρασμα του χρόνου από το μάρμαρο και τον γρανίτη.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σχετικά πρόσφατη –η πρόοδος της επιστήμης έπαιξε καίριο ρόλο στην virtual αποκατάσταση της πραγματικής όψης των μνημείων των οποίων τη λευκότητα θαυμάζουμε στους περιπάτους μας σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους. Ο Μικελάντζελο και οι υπόλοιποι επιφανείς γλύπτες και αρχιτέκτονες της Αναγέννησης, αλλά και των κατοπινών χρόνων είχαν πλήρη άγνοια για το γεγονός όταν δημιουργούσαν τα «γαλατένιας» απόχρωσης έργα τους, εμπνευσμένοι, όπως νόμιζαν, από την κλασική αρχαιότητα.
Η έκθεση  «Transformations: Classical sculpture in colour» που λειτουργεί από αρχές Σεπτέμβρη στη Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας μιας μεγάλης ομάδας επιστημόνων από μουσεία και φορείς σε όλο τον κόσμο.  Η Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την έρευνα.
Στόχος της έκθεσης είναι να μας δώσει μια όσο γίνεται πιο ρεαλιστική εικόνα των έργων τέχνης της αρχαιότητας όπως πραγματικά ήταν. Για το σκοπό αυτό «επιστρατεύτηκαν» 120 αγάλματα, μερικά από τη συλλογή της Γλυπτοθήκης και μερικά άλλα από συλλογές μουσείων άλλων χωρών, τα οποία παρουσιάζονται εις διπλούν: Όπως είναι σήμερα –τα γνήσια- και στη μορφή που τους έδωσαν οι δημιουργοί τους –τα αντίγραφα. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι απρόσμενο, εντυπωσιακά μοντέρνο και θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα μνημεία μας, ειδικά οι Έλληνες.
Η έκθεση «Transformations: Classical sculpture in colour» στην Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης (www.glyptoteket.com) θα διαρκέσει έως 7 Δεκεμβρίου.

main_1

main_2

main_1050x450_fig._11_ncg_loeve_rekon_0

main_1050x450_in_1296_loeve

main_3

main_4

main_6

Πηγή:  tospirto.net