Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Διάγνωση της ψυχικής νόσου με τη βοήθεια οφθαλμολογικής εξέτασης

13 Νοεμβρίου 2014

Διάγνωση της ψυχικής νόσου με τη βοήθεια οφθαλμολογικής εξέτασης

784fb12658f6c222f1a46e84b6eb56bd_L

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα καινοτόμο τεστ, το οποίο θα παρέχει διάγνωση σοβαρών ψυχικών νοσημάτων αναλύοντας τις κινήσεις των ματιών.

Η επαναστατική τεχνολογία βασίζεται στη συσχέτιση της όρασης ως ένδειξη ψύχωσης.

Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει ότι το νέο τεστ θα διαχωρίσει τη σχιζοφρένεια από τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές κάμερες ώστε να μελετήσουν τις κινήσεις του ματιού σε ασθενείς, καθώς αυτοί κοιτούσαν μια σειρά από εικόνες στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια φαίνεται πως αναλύουν τις εικόνες πιο επιφανειακά σε σύγκριση με άλλους ασθενείς με ψυχική νόσο. Εστιάζουν το βλέμμα τους σε συγκεκριμένα σημεία για περισσότερη ώρα και γενικότερα παρατηρούν λιγότερες λεπτομέρειες σε μια εικόνα, δηλώνουν οι ερευνητές.

Στους ασθενείς με διπολική διαταραχή και βαριάς μορφής κατάθλιψη οι διαφορές είναι λιγότερο αισθητές.

Οι τρεις παθήσεις έχουν παρόμοια συμπτώματα, κάτι που καθιστά τη διάγνωση αρκετά δύσκολη όταν εφαρμόζονται παραδοσιακές μέθοδοι.

«Οι σημαντικές εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν τον εντοπισμό διαφορών στις κινήσεις του ματιού ως αξιόπιστη ένδειξη για τη διάγνωση ψυχικών νοσημάτων», δηλώνει ο Μαντού Ναΐρ, ο επιχειρηματίας που ευελπιστεί να φέρει τη νέα τεχνολογία στην αγορά. Συνεργάζεται με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στη Σκωτία.

«Το τεστ αποδίδει ακριβή αποτελέσματα σε ποσοστό 95% μέσα σε 30 μόλις λεπτά, ενώ η συμβατική διάγνωση μπορεί να προκύψει μετά από αρκετά χρόνια», δήλωσε στη Daily Mail.

Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες έως ότου το τεστ εγκριθεί για ευρύτερη χρήση στον ιατρικό χώρο. Το Royal College of Psychiatrists υποστηρίζει ένθερμα τη νέα πρωτοβουλία.

Πηγή: onmed.gr