Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

Για την υπερηφάνεια και την επιπολαιότητα

26 Νοεμβρίου 2014

Για την υπερηφάνεια και την επιπολαιότητα

Γέρων-ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ-ΚΑΡΟΥΛΙΩΤΗΣ

Γέρων Φιλάρετος

Είπε κάποτε ο γέρων Φιλάρετος για να δείξει την απερισκεψία και την επιπολαιότητα ημών των ανθρώπων, ότι κάποτε μια νεαρή κοπέλα, νέα νοικοκυρά, δεν ήξερε να μαγειρεύει, αλλά δεν το έλεγε.
Πήγαινε στην γειτόνισσα και έλεγε: «Πώς γίνεται το τάδε φαγητό;» Απαντούσε η γειτόνισσα: «΄Ετσι και έτσι». «Α, το ήξερα το ήξερα» απαντούσε αυτή. Μετά από λίγες μέρες ξαναπήγαινε στη γειτόνισσα: «Πώς γίνεται το τάδε φαγητό;» «΄Ετσι και έτσι», έλεγε τη συνταγή η γειτόνισσα. «Α, το ήξερα το ήξερα». Αυτό επαναλαμβανόταν πολλές φορές μέχρι κάποια στιγμή που η σοφή εκείνη γειτόνισσα θέλησε να επαναφέρει τη νεαρή κοπέλα στη σωστή πορεία. Όταν λοιπόν εκείνη τη ρώτησε «πώς γίνονται τα σαλιγκάρια;» αυτή απάντησε: «θα τα χτυπήσεις στο γουδί και μετά θα τα μαγειρέψεις».
Πράγματι , η κοπέλα μαγείρεψε τα σαλιγκάρια χτυπώντας τα στο γουδί. Όταν γύρισε ο άντρας της το μεσημέρι και πήγε να φάει, δεν μπορούσε να φάει το κέλυφος απ΄ τα σαλιγκάρια και είπε: «Τι φαγητό είναι αυτό;» Και η νεαρή κοπέλα είπε: « Η γειτόνισσα μου το είπε». Όταν ρώτησε ο άνδρας τη γειτόνισσα, «τι συνταγή είναι αυτή;» εξήγησε εκείνη ότι, επί τόσο καιρό, για όλες τις συνταγές που έλεγε στη σύζυγό του, αυτή έλεγε «Το ήξερα, το ήξερα».
Και για να φανεί ότι είναι περήφανη και επιπόλαιη, της είπε κι αυτή να κάνει φαγητό χτυπώντας τα σαλιγκάρια στο γουδί.

Η σοφία του Αγίου Όρους, Ιερομονάχου Φιλίππου
Πηγή:  agioiginesthe.blogspot.gr