Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μουσική εορταστική εκδήλωση για την Άλωση του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο

1 Δεκεμβρίου 2014

Μουσική εορταστική εκδήλωση για την Άλωση του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο

ROUTOULAS_XORODIA19Την Κυριακή 30Νοεμβρίου 2014 η χορωδία «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» σε διδασκαλία και διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα στην  Αίθουσα του Βουλευτικούστο Ναύπλιο, σε συνεργασία με τον  Δήμο Ναυπλιέων  τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. (Δημοτικός

Οργανισμός Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού,

Τουρισμού) παρουσίασε  μουσική εορταστική εκδήλωση για την Άλωση του Παλαμηδίου και την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον τουρκικό ζυγό.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  βυζαντινούς ύμνους, τραγούδια δημώδη, παραδοσιακά, λαϊκά, έντεχνα και ρεμπέτικα για τ’ Ανάπλι, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία καθώς και άλλα ανθολογημένα άσματα .Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός , ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κα. Καλκούνου, αντιδήμαρχοι ,δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί Ιερείς.

Πρόγραμμα

-Απολυτίκιον Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως

-Παναγία Δέσποινα, θρησκευτικός θεομητορικός ύμνος,

Ποίηση/Μουσική: Γεράσιμου Πρεβεζιάνου.-Στ’Αναπλιού το Παλαμήδι, τσάμικο Πελοποννήσου.-Λαλούδι της Μονομπασιάς (Μονεμβασιάς),Καλαματιανό Πελοποννήσου.-Ένα πουλάκι ξέβγαινε’πο μέσα από τ’Ανάπλι, Δημοτικό Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.-Από τ’Ανάπλι στου Τσιγγρού, Λαϊκορεμπέτικο τραγούδι.-Ακροναυπλία, Στίχοι: Μιχάλη Μπουρμπούλη,Μουσική: Ηλία Ανδριόπουλου-Απόψε τα μεσάνυχτα, Σινασσού Καππαδοκίας- Ακρίτης κάστρον έχτιζε, Ακριτικό τραγούδι.-Τώρα που στήσαν το χορό, Καλαματιανό Μακεδονίας.-Στη σκάλα π’ανεβαίνεις (Θωμαή), Καλαματιανό Μακεδονίας.-Κάτω στο γιαλό, Μακεδονίας (Χαλκιδικής).-Μάνα και θυγατέρα δυο, Μακεδονίας (Χαλκιδικής).-Ήλιε μου σε παρακαλώ, (Τα πουλιά τα βρίσκει ο Χάρος.)Στίχοι: Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μουσική: Μάνου Λοΐζου.

-Μάνα μου, μάνα, Στίχοι: Νίκου Γκάτσου.

Μουσική διασκευή: Χριστοδούλου Χάλαρη.-Η Παναγία, Στίχοι: Λευτέρη Παπαδόπουλου,

Μουσική: Απόστολου Καλδάρα.-Ανάθεμα τον αίτιο, Παραδοσιακό Μυτιλήνης.-Από τα μπεντένια πέφτω, Παραδοσιακό Σκύρου.
ROUTOULAS_XORODIA4

ROUTOULAS_XORODIA2

ROUTOULAS_XORODIA12

ROUTOULAS_XORODIA13

ROUTOULAS_XORODIA14

ROUTOULAS_XORODIA18

ROUTOULAS_XORODIA17

ROUTOULAS_XORODIA16

ROUTOULAS_XORODIA15

ROUTOULAS_XORODIA20

Πηγή: Ευάγγελος Μπουγιώτης