Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

To Παλάτι του Βουκολέοντος

7 Δεκεμβρίου 2014

To Παλάτι του Βουκολέοντος

1538671_385723604923736_4599385256272416315_n

Το Παλάτι του Βουκολέοντος χτίστηκε αρχικά απο τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ σαν ανεξάρτητο Ανακτορο απο το Μεγάλο Παλατι που βρισκόταν βόρεια. Αργοτερα ομως οταν το Μεγαλο Παλατιο περιβληθηκε με τειχος συμπεριληφθη στο Μεγάλο Παλάτιο και εγινε εξάρτημα του.

Ηταν χτισμένο στην νοτια ακτη και ανατολικά του Ανακτόρου του Ορμίσδα. Ονομάστηκε Βουκολεων γιατι στο λιμανι του Παλατιου αυτου έστεκαν 2 αγάλματα, ένα αγαλμα λιονταριου και ενα αγαλμα βοδιού.

Αρχικα οι Αυτοκράτορες το χρησιμοποίησαν ως φυλακη αλλα απο τον 9ο αιώνα και μετα εγινε ενα απο τα πλεον αγαπημένα θερινά καταλύματα των Αυτοκρατόρων, οταν ο Θεόφιλος το επισκευασε.

Ηταν ενα ορθογώνιο δυοροφο κτίσμα η δυτικη πλευρα του οποίου έβλεπε στην θάλασσα. Στον δευτερο όροφο ηταν τα διαμερίσματα της Αυτοκρατορικής οικογένειας οπου υπήρχε και μια υπέροχη βεράντα που βρίσκονταν τα αγάλματα 2 λιονταριων.

Οι πυλες του Παλατιου ηταν στην ανατολικη πλευρα ενω στην νοτιοανατολικη πλευρά υπήρχε ιδιωτικο λιμάνι για τον Αυτοκράτορα.

Η ανατολικη πτέρυγα περιελαμβανε αίθουσες για δείπνο και χορο ενω μια σειρα απο περίτεχνα παράθυρα εριχνε απλετο φως στο εσωτερικό.

Πηγήfacebook.com