Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ξετυλίγοντας τον Γκόγια στη Μαδρίτη

10 Δεκεμβρίου 2014

Ξετυλίγοντας τον Γκόγια στη Μαδρίτη

main_c7e4117b7eΟι ταπισερί που δημιούργησε για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας εκτίθενται για πρώτη φορά όπως τους αξίζει στο Πράδο.

Δεν είναι πως κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή τους –οι ταπισερί που σχεδίασε ο Γκόγια και υλοποίησε η Real Fábrica de Tapices de Santa Bárbara για τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Πράδο και βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών του μουσείου να τις δουν και να τις θαυμάσουν. Όμως, ο τρόπος έκθεσής τους έως τώρα τις αδικούσε. Κι αυτό γιατί οι ταπισερί θεωρούντο από πολλούς ένα υπο-κεφάλαιο στη σταδιοδρομία του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, μια μεθόδευση εκ μέρους του την εποχή που ήταν ακόμα άσημος για να διεισδύσει στη βασιλική αυλή.
Η έκθεση «Goya in Madrid» που άνοιξε μόλις στο Πράδο είναι αφιερωμένη στις συγκεκριμένες ταπισερί και στα tapestry cartoons (cartones para tapices), τα χαρτόνια που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι για να δημιουργήσουν τα προσχέδια των χαλιών ή των ζωγραφικών έργων –τα τελικά σχέδια για τις ταπισερί ο Γκόγια τα έκανε στον καμβά πάνω στον οποίο «πλέκονταν» τα έργα. Όμως, αντί οι ταπισερί να παρουσιάζονται με τη σειρά που έγιναν, αυτή τη φορά τα έργα κατατάσσονται ανάλογα με τη θεματολογία τους και αναζητούνται συσχετισμοί με έργα μεγάλων καλλιτεχνών που προηγήθηκαν χρονολογικά, του Τισιανού, του Βελάσκεθ, του Ρούμπενς καθώς και άλλων λιγότερο σημαντικών και αναγνωρισμένων. Για παράδειγμα, οι σκηνές κυνηγιού που περιγράφει ο Γκόγια στα σχέδιά του, συγκρίνονται τόσο με τα έργα των «μεγάλων δασκάλων» προηγούμενων γενιών όσο και με δικά του έργα μεταγενέστερης εποχής. Επιπλέον, αποτελούν αφετηρία για να εξερευνηθούν θέματα όπως η ταξική οργάνωση της κοινωνίας και οι «αταίριαστοι» γάμοι, η ανατροφή των παιδιών και άλλες πτυχές της καθημερινότητας.
Η έκθεση αποτελεί μέρος της διαδικασίας αναδιοργάνωσης των μόνιμων συλλογών του μουσείου και δη εκείνων που φιλοξενούνται στον 2ο όροφο και αφορούν κυρίως στον 18ο αιώνα. Με τον τρόπο αυτό οι επιμελητές της συλλογής δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας τους και να «συμμετέχουν» με τις παρατηρήσεις και τις αντιδράσεις τους στις εξελίξεις.

«Goya in Madrid», Museo del Prado, Μαδρίτη, έως 3 Μαΐου 2015.  Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε https://www.museodelprado.es/en/exhibitions/exhibitions/at-the-museum/los-cartones-de-tapices-de-goya-en-el-contexto-de-la-pintura-cortesana.
main_prado-2

main_prado-1

main_bfd20a25c1

main_4df670750e

main_350042c67a

main_b498dbbac9

main_8c3a5959c0

Πηγήtospirto.net