Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οι Έλληνες της Φλωριανούπολης γιόρτασαν τον άγιο τους

10 Δεκεμβρίου 2014

Οι Έλληνες της Φλωριανούπολης γιόρτασαν τον άγιο τους

IMG_2479Η Φλωριανούπολη της Βραζιλίας, χτισμένη πάνω σε ένα νησί κοντά στην στεριά, εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στον φερώνυμο του Ναό της πρώτης Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Λατινικής Αμερικής.

Με την ευλογία του Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες Ταρασίου, ο νέος εφημέριος του Ναού της κοινότητας, ο οποίος αποσπάστηκε πρόσφατα από την Μητρόπολη Διδυμοτείχου, ο Αργείος Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Καρκαγκέλης τέλεσε τις Ιερές Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών εκ των ομογενών κατοίκων της περιοχής.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου χτίστηκε από τους πρώτους νησιώτες που έφτασαν εδώ και αφιερώθηκε στον Άγιο για τους θυμίζει τον τόπο τους, αφού όλοι ήταν Θαλασσινοί και τον είχαν προστάτη. Από τότε είναι το κέντρο της ζωής των Ελλήνων της Φλωριανούπολης.

Η Ελληνική Κοινότητα της περιοχής υπάρχει από το 1880. Τα περισσότερα μέλη της είχαν έρθει από το Καστελόριζο. Σήμερα θα βρεις Έλληνες ακόμη και έβδομης γενιάς, οι οποίοι αγωνίζονται για να κρατήσουν τις παραδόσεις της πατρίδας τους αλλά και να τις μεταδώσουν στις νέες γενιές.

Ο επισκέπτης της πόλης, διαβάζει ελληνικά ονόματα σε πολλές από τις προσόψεις μεγάλων πολυκατοικιών, ενώ δεκαοχτώ δρόμοι και πλατείες έχουν ονόματα Ελλήνων μεταναστών.

Στο κέντρο της πόλης, στη σκιά των πολυκατοικιών, ανάμεσα σε 30όροφες κατασκευές, είναι φωλιασμένος ο Ελληνικός Ορθόδοξος Ναός. Κατάλευκη Εκκλησιά, που θυμίζει τις νησιωτικές κατοικίες του Θεού, είναι ένα μεσογειακό στολίδι στα αντίπερα το Ατλαντικού που με τον ήχο της καμπάνας της, γεμίζει τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του ιστορικό και εμπορικού κέντρου.

igreja-sao-nicolau1

IMG_2434

IMG_2437

IMG_2462

IMG_2463

IMG_2464

IMG_2476

Ελληνική Κοινότητα Φλωριανουπόλεως