Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας

11 Δεκεμβρίου 2014

Χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας

recipe_main_IMG_8714Συστατικά

Πουρές μελιτζάνας

    • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
    • ελαιόλαδο
    • 5 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
    • 3 κ.σ. μέλι
    • αλάτι
    • πιπέρι

Υλικά για το χταπόδι

  • 1 κιλό χταπόδι (πλοκάμια)
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 100ml κρασί λευκό
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 5-6 κ.σ. μπαλσάμικο
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 3 κρεμμύδια
  • 15 ντοματάκια σε καρέ
  • μυρωδικά της αρεσκείας σας
Μέθοδος Εκτέλεσης-Πουρές μελιτζάνας
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Καπνίζουμε τις μελιτζάνες πάνω στη φωτιά απευθείας χωρίς κάποιο σκεύος από κάτω τους.
  • Ψήνουμε στο φούρνο τις μελιτζάνες για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και με ένα κουτάλι κρατάμε τη σάρκα τους.
  • Τις βάζουμε σε ένα τρυπητό ψιλοκομμένες και τις αφήνουμε για 45 λεπτά να στραγγίσουν τα υγρά τους (με αυτό τον τρόπο φεύγη η πικρή γεύση τους).
  • Τις περνάμε από το πολυμίξερ σε δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας ελαιόλαδο, μέλι και μπαλσάμικο μέχρι να γίνει ένας απαλός αλλά πολύ έντονος πουρές.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Μέθοδος Εκτέλεσης-Χταπόδι

  • Βράζουμε το χταπόδι με το κρασί, το ξύδι και το ένα κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Δεν προσθέτουμε αλάτι. Οταν είναι έτοιμο σουρώνουμε κρατώντας το ζωμό σε ένα μπολ και το χταπόδι μόνο του ξεχωριστά.
  • Καίμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το χταπόδι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.
  • Βάζουμε και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε και αυτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό από το βράσιμο του χταποδιού, μπαλσάμικο και μέλι.
  • Σερβίρουμε το καραμελωμένο τραγανό χταπόδι με τα κρεμμύδια και τη σάλτσα του μαζί με τον πουρέ μελιτζάνας
  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένα ντοματάκια και μυρωδικά.

Πηγή akispetretzikis.com