Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού στην καρδιά

20 Δεκεμβρίου 2014

Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού στην καρδιά

nea-dedomena-gia-thn-evergetikh-drash-tou-kokkinou-krasiou-sthn-kardia

Νέα μελέτη δείχνει πως η ρεσβερατρόλη, ένα φυσικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, αναστέλλει το σχηματισμό φλεγμονωδών παραγόντων που πυροδοτούν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nucleic Acids Research.
Παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά τρόφιμα, εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με άλλους πληθυσμούς.

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως «Γαλλικό παράδοξο» αποδίδεται στην υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού κι έχει αποτελέσει αντικείμενο πληθώρας μελετών στο παρελθόν. Πράγματι, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού ασκεί προστατευτική δράση ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η παρούσα μελέτη δείχνει πως ο μηχανισμός «προστασίας» του εν λόγω συστατικού εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει το σχηματισμό φλεγμονωδών παραγόντων, μέσω της πρόσδεσης κι ενεργοποίησης μιας ρυθμιστικής πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων διαμεσολαβείται σε σημαντικό βαθμό από φλεγμονώδεις διεργασίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό. Τέλος, καταλήγουν, φαίνεται πως η ρεσβερατρόλη ενδεχομένως να μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία φλεγμονωδών διαταραχών και ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πηγή: neadiatrofis.gr