Γενικά Θέματα

Τα ζώα δεν είναι δώρα για την Πρωτοχρονιά

28 Δεκεμβρίου 2014

Τα ζώα δεν είναι δώρα για την Πρωτοχρονιά

zoa-protoxronia-119509

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία θεωρεί ότι η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι απόφαση ζωής, απόφαση συνειδητή μια δεδομένη χρονική στιγμή της πορείας μας από την παιδική έως την γεροντική ηλικία και δεν μπορεί να αποτελεί στιγμιαίο δώρο για τις γιορτές.

Έτσι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στη διάθεση κουταβιών, η διενέργεια υπεύθυνων ελέγχων της προέλευσης των σκύλων, η παροχή και η αναζήτηση κτηνιατρικών συμβουλών και η σωστή ενημέρωση του κοινού και ειδικά των παιδιών πάνω στο νόημα της ζωοφιλίας.

Στην όποια διακίνηση ζώων και κυρίως κουταβιών πρέπει να τηρούνται απόλυτα οι κανόνες ευζωίας τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.

Η γνώση, η σωστή πληροφόρηση σχετικά με τη φροντίδα ενός ζώου συντροφιάς και η συνειδητή απόκτησή του βοηθούν να περιοριστεί και να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη γέννηση αδέσποτων ζώων.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία συστήνει την αναζήτηση κτηνιατρικής συμβουλής πριν την απόκτηση ζώου και την υπεύθυνη ενημέρωση των παιδιών.

Εμείς από την πλευρά μας συστήνουμε σε όλους όσοι θεωρούν εαυτούς φιλόζωους να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο σκυλί από τα χιλιάδες που αναζητούν στέγη, συντροφιά και αγάπη ή να ταΐσουν τη γάτα της γειτονιάς τους και να αποφύγουν τις επονομαζόμενες “ράτσες” , τα καταστήματα εμπορίας ζώων και φυσικά τα “παζάρια” όπως αυτό του Σχιστού.

Τα ζώα ούτε αξεσουάρ, ούτε παιχνίδι, ούτε μόδα ούτε ένδειξη κοινωνικού στάτους είναι.

Άλλωστε πολλά από αυτά τα σκυλιά “ράτσας” προέρχονται από παράνομα εκτροφεία που λειτουργούν σε όλα τα Βαλκάνια, τα γνωστά puppy-mills και επιβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες.

Με άλλα λόγια, η απόκτησή τους έναντι οικονομικού ανταλλάγματος ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση μιας παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Πηγή: econews