Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σχολείο ανοιχτού κώδικα για συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών

11 Ιανουαρίου 2015

Σχολείο ανοιχτού κώδικα για συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών

ImageHδφαδφandlerΘα αξιοποιηθούν ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα από το OpenStreetMap και το geodata.gov.gr σε σενάρια χρήσης και εφαρμογές

Πέντε εξάωρα δωρεάν σεμινάρια με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην ανάπτυξη και επέκταση ανοιχτού λογισμικού για συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) θα φιλοξενηθούν στον χώρο του INNOVAthens, στην Τεχνόπολη.

Στο σχολείο θα επιδειχθούν οι βασικές αρχές αναπαράστασης γεωχωρικής πληροφορίας και μέσα από συνεχή πρακτικά παραδείγματα με ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα, οι παριστάμενοι θα εξοικειωθούμε με όλες τις πλευρές πρακτικής αξιοποίησης των GIS.

Για τις ανάγκες του σχολείου θα αξιοποιηθούν ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα από το OpenStreetMap και το geodata.gov.gr σε σενάρια χρήσης και εφαρμογές που δείχνουν την πραγματική λειτουργία και ωφέλεια των GIS.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως και τις 14 Ιανουαρίου στο χώρο του INNOVAthens, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι:

-Πέμπτη 8/1: Εισαγωγή στη γεωχωρική πληροφορία και τα GIS.
-Παρασκευή 9/1: Συνεισφορά στο OpenStreetMap.
-Δευτέρα 12/1: Portal εξυπηρέτησης ανοιχτών γεωχωρικών δεδομένων.
-Τρίτη 13/1 και Τετάρτη 14/1: Ανάπτυξη κώδικα και συμμετοχή στην κοινότητα του GRASS GIS.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν απλές γνώσεις χειρισμού υπολογιστών. Είναι υποχρεωτικό να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή. Είναι επιθυμητή, όχι όμως υποχρεωτική, η εξοικείωση με έννοιες γεωγραφίας (π.χ. συστήματα αναφοράς, μετασχηματισμοί). Είναι επιθυμητή η ενασχόληση με μια συγκεκριμένη θεματική περιοχή αξιοποίησης GIS (π.χ. τοπογραφία, μελέτες, στατιστικές έρευνες). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε σεμινάριο υπάρχουν στην σχετική σελίδα του ma.ellak.gr.

Πηγή: protothema.gr