Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ποια είναι τα ζώα που φωνάζουν περισσότερο;

27 Ιανουαρίου 2015

Ποια είναι τα ζώα που φωνάζουν περισσότερο;

zoa-fones-119966

Ποια είναι τα ζώα που φωνάζουν περισσότερο στο ζωικό βασίλειο; Οι λόγοι που τα ζώα φωνάζουν είναι είτε για να φοβίσουν τους εχθρούς τους είτε για να προσελκύσουν ταίρι κατά την εποχή του ζευγαρώματος.

Διαβάστε ποια είναι δέκα από τα πιοθορυβώδη ζώα:

10. Αλιγάτορας

Οι αλιγάτορες δεν έχουν φωνητικές χορδές αλλά μπορούν να σφυρίζουν, να γρυλίζουν και να…. μουγκρίζουν. Ο ήχος ταξιδεύει μέσω του νερού πολύ μακριά και φτάνει στα αυτιά πιθανών συντρόφων. Έχει αποτέλεσμα!

9. Παπαγάλος Κακάπο

Είναι πολύ θορυβώδες πτηνό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το αρσενικό δημιουργεί ένα «αμφιθέατρο» και τραγουδάει δυνατά το δικό του ερωτικό τραγούδι. Το ίδιο τελετουργικό συνεχίζεται κάθε βράδυ και για διάστημα τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων παράγονται 10.000 κλήσεις. Μια μεγάλη προσπάθεια για να βρει σύντροφο!

8. Γκρίζος λύκος

Η κραυγή του λύκου ακούγεται κι από απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων. Είναι ζωτικής σημασίας να ακούγεται η φωνή του δυνατά και καθαρά και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση, αφού η περιοχή του, την οποία πρέπει να προστατεύσει, είναι μεγάλη.

7. Πίθηκος Howler

Η δυνατή κραυγή του μπορεί να ακουστεί σε απόσταση μεγαλύτερη των τεσσάρων χιλιομέτρων. Σκοπός του είναι να τρομάξει τους υπόλοιπους πιθήκους και να απομακρυνθούν από την περιοχή του και από τα πολύτιμα οπωροφόρα δέντρα.

6. Ελέφαντας

Ο ελέφαντας χρησιμοποιεί περισσότερους από 25 διαφορετικούς ήχους, ενώ η προβοσκίδα του είναι αυτή που ενισχύει τον ήχο που βγαίνει από τους τεράστιους πνεύμονές του.

5. Τζίτζικας

Ο τζίτζικας μπορεί να είναι ένα μικρό έντομο 2-5 εκατοστών, όμως το τραγούδι του φτάνει εύκολα τα 120 ντεσιμπέλ. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον τζίτζικα το πιο θορυβώδες έντομο του πλανήτη.

4. Νυχτερίδα

Οι νυχτερίδες για να προσανατολιστούν χρησιμοποιούν τον ηχοεντοπισμό. Εκπέμπουν, δηλαδή, ήχους σε υψηλή συχνότητα και στη συνέχεια χρησιμοποιούν την ηχώ που παράγεται από την αντανάκλαση των ηχητικών κυμάτων πάνω σε επιφάνειες προκειμένου να αποφύγουν εμπόδια και να εντοπίσουν τη λεία τους.

3. Ρέγγα

Οι ρέγγες συνήθως όταν ταξιδεύουν μαζεύονται περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα κοπάδια ψαριών στον κόσμο. Ο ήχος τους παράγεται από την εκπομπή αεριων από τα κατώτερα σημεία τους, τόσο για να μιλήσουν μεταξύ τους όσο και για να τρομάξουν τα αρπακτικά.

2. Φάλαινα

Οι φάλαινες μπορούν να φωνάξουν και να ακουστούν από τη μια άκρη του ωκεανού έως την άλλη.

1. Γαρίδα-πιστόλι

Οι γαρίδες αυτές βρίσκονται σε τροπικούς ύφαλους σε όλο τον κόσμο και είναι εξοπλισμένες με ένα ηχητικό πιστόλι. Η γαρίδα οπλίζει τη δαγκάνα της και εκτοξεύει νερό με τέτοια ταχύτητα ώστε να δημιουργεί μια φυσαλίδα αέρα. Όταν αυτή η μικρή “χειροβομβίδα” εκραγεί δημιουργεί τέτοιο ωστικό κύμα πιο δυνατό και από το κάλεσμα μιας φάλαινας, που μπορεί να σκοτώσει ψάρια και γαρίδες σε απόσταση μεγαλύτερη του ενάμιση μέτρου.

Πηγή: .econews.gr