Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Αρχιερατικός εσπερινός στο Ναύπλιο για την εορτή του Αγίου Αναστάσιου, πολιούχου της πόλεως Ναυπλίου

1 Φεβρουαρίου 2015

Αρχιερατικός εσπερινός στο Ναύπλιο για την εορτή του Αγίου Αναστάσιου, πολιούχου της πόλεως Ναυπλίου

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU12

Πανηγυρικά εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Αναστάσιου, πολιούχου της πόλεως Ναυπλίου, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.  Στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό εσπερινό, το απόγευμα του Σαββάτου  31 Ιανουαρίου 2015, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας  Εφραίμ, παρουσία του Μητροπολίτη Άρτης Ιγνατίου, του επιχωρίου Μητροπολίτη Αργολίδος  Νεκταρίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου.

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός, πραγματοποιήθηκε στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αναστάσιο. Ο Ναός αυτός ανεγέρθη ύστερα από επίμονες προσπάθειες του μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου, μιας και η πόλη δεν είχε ναό αφιερωμένο στον προστάτη της  Άγιο Αναστάσιο.

Στον εσπερινό παρέστησαν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαλέος, ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων  Γιώργος Μπουζαλάς, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Πόπη Καλκούνου και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ναυπλιέων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα. Οι συγγενείς όμως της κοπέλας έκαναν διάφορα σατανικά μάγια στον Αναστάσιο, για να τον εκδικηθούν με αποτέλεσμα ο Αναστάσιος να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη. Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στις 1 Φεβρουαρίου 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Δηλαδή τον κατάσφαξαν με μαχαίρια. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη αυτή προς τιμήν του νεομάρτυρα αυτού.

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU16

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU25

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU1

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU2

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU3

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU4

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU5

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU6

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU7

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU10

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU11

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU12

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU13

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU14

NAUPLIO_AG_ANASTASIOU15

Πηγή: Ευάγγελος Μπουγιώτης