Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το δράμα των Αλμπίνων της Τανζανίας – Τους κόβουν τα χέρια και τα πωλούν

1 Φεβρουαρίου 2015

Το δράμα των Αλμπίνων της Τανζανίας – Τους κόβουν τα χέρια και τα πωλούν

to-drama-ton-almpinon-tis-tanzanias-tous-kovoun-ta-cheria-kai-ta-poloun-gia-kali-tychi

 

Μπορεί οι κάτοικοι της Τανζανίας να τους θεωρούν γούρι, αλλά εκείνοι, βλέπουν τη διαφορετικότητά τους ως κατάρα. Ο λόγος για τα άτομα που γεννήθηκαν με αλμπινισμό, τα οποία κοιμούνται και ξυπνούν με το φόβο ότι μια μέρα θα τους ακρωτηριάσουν. Οι τοπικές δοξασίες κάνουν τους κατοίκους να πιστεύουν ότι τα μέλη του σώματος των αλμπίνων θα τους φέρουν τύχη και πλούτο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιθέσεων εναντίον τους. Ακόμα και συγγενικά πρόσωπα τούς επιτίθενται για να τους αφαιρέσουν ένα μέλος του σώματός τους και να το πουλήσουν ακριβά. Οι τιμές για το μακάβριο αυτό εμπόριο κυμαίνονται από 5.000 ευρώ για ένα μέλος του σώματος μέχρι και 85.000 ευρώ για ολόκληρο το σώμα. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των αλμπίνων υποστηρίζουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται πλούσιοι επιχειρηματίες και πολιτικοί. Ο Τζόζεφατ Τόρνερ, αλμπίνος και μέλος της οργάνωσης Under the same sun, τονίζει χαρακτηριστικά: «Μόνο δέκα άτομα έχουν συλληφθεί και αυτοί είναι οι «μάγοι» γιατροί που θέλουν να πουλήσουν τα κομμένα μέλη στους πλούσιους πελάτες τους»

tanzania3

tanzania4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να προστατευτούν οι αλμπίνοι της Τανζανίας, τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημιούργησαν αρχικά καταφύγια και κέντρα περίθαλψης σε όλη τη χώρα.

 

tanzani2

Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για να αποφεύγονται οι επιθέσεις. Αυτό που χρειαζόταν ήταν η κυβέρνηση της Τανζανίας να λάβει μέτρα, κάτι που έγινε μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Η κυβέρνηση κήρυξε εκτός νόμου τους μάγους – γιατρούς και έδωσε προτεραιότητα στην εκπαίδευση των κατοίκων, έτσι ώστε να τους κάνει να μην πιστεύουν στις δοξασίες.

 

tanzani7

 

Ο Τζόζεφατ Τόρνερ πιστεύει ότι αυτή είναι μια καλή κίνηση και ελπίζει να σταματήσει η περιπέτεια των αλμπίνος. « Ζούμε σαν πρόσφυγες στην ίδια μας την χώρα, εξαιτίας του χρώματος του δέρματος μας. Το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμα σε μια κανονική ζωή, χωρίς να κινδυνεύουμε».

 

Emmanuel Festo

 

Οι ιστορίες, πάντως, παιδιών και εφήβων που έζησαν τον τρόμο στα χέρια των εμπόρων, είναι συγκλονιστικές. Ο Εμβιγκούλου Ματονάτζε ήταν μόνο δέκα ετών όταν δύο άντρες του επιτέθηκαν ενώ γύριζε από το σχολείο: «Ο ένας με κράτησε στο έδαφός, σαν να ήμουν ζώο και ο άλλος μου έκοψε το χέρι με ένα τσεκούρι. Το πήραν και έφυγαν τρέχοντας μέσα στην ζούγκλα».

 

albinos

albinos5_0

Tanzania’s albinos stalked by cancer, stigmatization and murder

albinos4

 

 

Πηγή:  like.philenews.com