Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΘαύματα και θαυμαστά γεγονόταΟρθόδοξη πίστη

Θαύματα Αγίου Διομήδη: Θαύμα δεύτερο.

14 Φεβρουαρίου 2015

Θαύματα Αγίου Διομήδη: Θαύμα δεύτερο.

agios_diomidis_martus_080

Κάποια στιγμή, αργά τη νύκτα, εμφανίζεται στον αγιογράφο ο Όσιος Διομήδης και λέει σ’ αυτόν: «Κοίταξε, ζωγράφε, κοίταξε αυτόν που λες ότι δεν τον γνωρίζεις και αφού πεισθείς στον μοναχό που σε παρακαλεί, αποτύπωσε με χρώματα αυτόν που βλέπεις». Αυτά αφού είπε, έγινε άφαντος. Ο δε αγιογράφος αφού πετάχτηκε από το κρεββάτι του, ήταν γεμάτος έκπληξη από την εμφάνιση του Οσίου. Ζητούσε από τον Όσιο συγχώρηση για την άρνησή του, άρχισε δε με θάρρος να ζωγραφίζει. Αγιογράφησε σε εικόνα με πολλή τέχνη τη μορφή του Οσίου που είδε, και την τοποθέτησε σε χώρο ανάμεσα σε πολλές άλλες εικόνες. Μετά ξανάρχεται ο μοναχός παρακαλώντας, όπως και προηγουμένως, για την εικόνα. Ο αγιογράφος του είπε: «Πήγαινε στο δωμάτιο και κοίταξε τις εικόνες». Όταν πήγε και κοίταξε, βλέπει την εικόνα του Οσίου ανάμεσα σε πολλές γνωστές εικόνες. Αφού την αναγνώρισε την πήρε και βγήκε με πολλή χαρά, ευχαριστώντας πολύ τον αγιογράφο, επειδή αποτύπωσε με ακρίβεια την μορφή του Οσίου, εκείνος δε φανέρωσε στον μοναχό την εμφάνισή του. Δοξολογούσαν και οι δύο τον Θεό, που χαρίζει αγγελική άξια στους δούλους του.

Αφού παραλείψω τη διήγηση των παλαιότερων θαυμάτων θα θυμίσω τα πρόσφατα και θα αναφέρω ένα ή δύο, που είναι αυτόπτες πολλοί και ο ίδιος ο προσμονάριος ιερέας του ναού του Οσίου, ο οποίος με παρακάλεσε πάρα πολύ να γράψω αυτό το λόγο και εγώ το ανέβαλλα. Την αιτία της αναβολής θα σας αναφέρω στη συνέχεια του λόγου. Για τα θαύματα που έγιναν στις ημέρες μας, θα σας μιλήσω με συντομία. Μου διηγήθηκε ο προσμονάριος του Οσίου ότι: «είναι πολλές οι θεραπευτικές του ενέργειες καθημερινά, αλλά πριν δέκα ή δώδεκα χρόνια έγινε αυτόπτης εγώ και άλλοι πολλοί αυτών των δύο θαυμάτων».

 

 

Πηγή: Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Συγγράμματα τ. Γ΄, έκδ. Ι. Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Νεοφύτου, Πάφος 1999, σ. 335-346.