Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του αίματος

15 Φεβρουαρίου 2015

Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του αίματος

46e8c3f332f96c7a69ab5a4706f4227c_L
Ερευνητές από το Ινστιτούτο της Επιστήμης του Καρκίνου στην Σιγκαπούρη, εντόπισαν δύο μόρια στον ανθρώπινο οργανισμό, τα οποία, με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας.
Υποστηρίζουν, δε, ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο δρόμο για τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του αίματος και ότι ένα από τα μόρια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτης για την εξατομικευμένη θεραπεία της νόσου.
Η οξεία μυελοειδής λευχαιμία (ΟΜΛ) είναι ένας επιθετικός καρκίνος του αίματος, του οποίου η διάγνωση συχνά συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης. Ο καρκίνος ξεκινά σε κύτταρα, τα οποία μπορεί υπό κανονικές συνθήκες αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους κυττάρων του αίματος. Καθώς η ΟΜΛ εξελίσσεται τα κύτταρα του αίματος γίνονται όλο και πιο δυσλειτουργικά. Η νόσος προσβάλλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και δεν παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 45 ετών.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν δύο μόρια στο σώμα, τα οποία είχαν συνδεθεί επιστημονικά με την ΟΜΛ και σε παλαιότερες μελέτες. Πρόκειται για το STAT3 (μεταγραφικός παράγοντας) και το γονίδιο PRL-3. Ένας μεταγραφικός παράγοντας είναι μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τα γονίδια, με το να προσκολλάται στο DNA και σε άλλες πρωτεΐνες.
Η επιστημονική ομάδα της Σιγκαπούρης ήταν η πρώτη που έδειξε ότι το PRL-3 είναι “υπερδραστήριο” στο 47% των ασθενών με ΟΜΛ. Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι αυξημένα κυτταρικά επίπεδα του STAT3 καταγράφονται επίσης περίπου στο 50% των περιπτώσεων ασθενών με ΟΜΛ.
Η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι αυτά τα δύο μόρια σχηματίζουν ένα “ρυθμιστικό βρόχο”, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Οξείας Μυεολοειδούς Λευχαιμίας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Experimental Hematology.

Πηγή: onmed.gr