Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πιπεριές και μελιτζάνες: πρώτες πρώτες για σπορά

20 Φεβρουαρίου 2015

Πιπεριές και μελιτζάνες: πρώτες πρώτες για σπορά

Ήρθε η περίοδος να ξεκινήσουμε την προστατευμένη σπορά των καλοκαιρινών μας λαχανικών, για να προλάβουν να αναπτυχθούν ως τότε και να μη χρειαστεί να τα αγοράσουμε έτοιμα. Δείξαμε πώς ετοιμάζουμε σπορείο και πάμε για το επόμενο βήμα. Θα ξεκινήσουμε με τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, που έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη στα πρώτα στάδια της ζωής τους αλλά γι’ αυτό είναι πολύ ανθεκτικές.

1-thumb-large-thumb-large

Θα χρησιμοποιήσουμε έναν δίσκο σποράς από φελιζόλ ή πλαστικό. Τα συγκεκριμένα φυτά θα επωφεληθούν περισσότερο από το φελιζόλ, γιατί είναι αρκετά ανθεκτικά στο κρύο και ο αερισμός των πόρων θα ωφελήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη της ρίζας.

2-thumb-large-thumb-large

Θα χρησιμοποιήσουμε χώμα για σπόρια (τύρφη 70%, κομπόστ 30%), θα το απλώσουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου και θα πιέσουμε ελαφριά την κάθε θέση, να σιγουρευτούμε ότι έχει γεμίσει χωρίς κενά. Εάν υπάρχουν σκληρά η χοντρά κομμάτια ξύλων ή πέτρας στο χώμα μας, είναι καλύτερο να τα αφαιρέσουμε και να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα ελαφριά κομμάτια.

2a-thumb-large-thumb-large

Με τη χρήση ενός ψεκαστήρα θα βρέξουμε καλά όλη την επιφάνεια του χώματος, με ελάχιστη πίεση ώστε να μη «κάτσει» υπερβολικά το χώμα. Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι έχει βραχεί καλά όλο το χώμα. Μόλις παρατηρήσουμε ότι τρέχουν νερά από τις τρύπες στη βάση του δίσκου, θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ρίξει αρκετό νερό.

3-thumb-large-thumb-large

Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο για τη μέτρηση του βάθους σποράς θα φτιάξουμε τρύπες στο χώμα ώστε να υποδεχτεί τα σποράκια μας. Μπορούμε επίσης να σημειώσουμε σε ένα καλαμάκι το απαιτούμενο βάθος και να τρυπήσουμε το χώμα ως το σημείο αυτό με τον ίδιο τρόπο. Τις πιπεριές και τις μελιτζάνες θα τις σπείρουμε σε βάθος 1 εκ. κάτω από την επιφάνεια του χώματος.

4-thumb-large-thumb-large

Για να εγγυηθούμε τη βλάστηση των περισσότερων σπόρων μας, θα τοποθετήσουμε τα σπόρια μας σε μια χαρτοπετσέτα την οποία θα διατηρήσουμε υγρή σε ένα ζεστό και σκοτεινό σημείο. Μόλις ριζώσουν τα σπόρια μας, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα φυτέψουμε. Με τη χρήση ενός κουταλιού, ή πολύ προσεκτικά με το χέρι, θα τοποθετήσουμε τον κάθε σπόρο σε μια θέση στο χώμα. Εάν χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο της χαρτοπετσέτας, τότε το βάθος της τρύπας που θα φτιάξουμε πρέπει να είναι όσο η ρίζα που έχει αναπτυχθεί ώστε να κάτσει ο σπόρος στην επιφάνεια του χώματος.

5-thumb-large-thumb-large

Με ένα καλαμάκι ή το δάχτυλό μας, πολύ απαλά, θα κλείσουμε την τρύπα ώστε το χώμα να καλύψει όλη τη ρίζα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε παραπάνω από έναν σπόρο σε κάθε θέση στον δίσκο, κρατώντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αλλά τότε θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα πιο αδύναμα από κάθε θέση ή να τα μεταφυτεύσουμε ξεχωριστά πριν μπλεχτούν οι ρίζες τους.

6-thumb-large-thumb-large

 

Αφού έχουμε τελειώσει με το φύτεμα των σπόρων, θα πρέπει να ψεκάσουμε πολύ ελαφριά την επιφάνεια του χώματος χωρίς να αναστατώσουμε τη θέση των σπόρων μας. Με τη χρήση ταμπελών ή ξύλων, όπως αυτά των παγωτών, θα γράψουμε τα ονόματα των ποικιλιών μας ώστε να είναι οργανωμένα και να τα ξεχωρίζουμε.

7--2-thumb-large-thumb-large

Θα τοποθετήσουμε τον δίσκο μας σε ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο ή μέσα στο σπίτι κοντά σε ένα παράθυρο ή ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν όμως έχει καλό καιρό, καλύτερα να τα μετακινούμε στον ήλιο. Επίσης καλό είναι να τα ψεκάζουμε συχνά και λίγο κάθε φορά. Θα τα αφήσουμε στον δίσκο μέχρι να παρατηρήσουμε τις ρίζες να εξέχουν από τις τρύπες στη βάση του δίσκου – τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή κατευθείαν στο μποστάνι μας.

 

Πηγή: bostanistas.gr