Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι τέσσερις στους δέκα ανθρώπους παραμένουν offline

14 Μαρτίου 2015

Οι τέσσερις στους δέκα ανθρώπους παραμένουν offline

ImageHhl;klk;landler (2)Δεν έχουν συνδεθεί ποτέ στο Internet
Ενώ στις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 78%, σε ψηφιακό σκοτάδι με 32% βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες

Ψηφιακό χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τον πλανήτη, ο οποίος, στην ουσία, διακρίνεται σε υπερ-συνδεδεμένες περιοχές και σε γκρίζες ζώνες, που βρίσκονται εκτός της εμβέλειας του Διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στις αρχές του 2015, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ – ένα σημαντικό ορόσημο για τον παγκόσμιο ιστό – το 40% των ανθρώπων δεν είχαν ποτέ συνδεθεί στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Internet.org, ενώ στις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 78%, σε ψηφιακό σκοτάδι βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32%.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού, που βρίσκεται σήμερα offline. Για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ και τη Γερμανία το ποσοστό συνδεσιμότητας διαμορφώνεται 84%, στην Αιθιοπία και στη Myanmar πέφτει κάτω από το 2%.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, αυτή η ανισορροπία λειτουργεί ανασχετικά για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης του Διαδικτύου, ο οποίος σταδιακά επιβραδύνεται.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς Ίντερνετ διαμορφώθηκε στο 6,6% το 2014, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός το 2008 ήταν 12,4%. Εφόσον οι χαλαροί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρηθούν σε ανάλογα επίπεδα, ο στόχος για πρόσβαση 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο Δίκτυο, έως το 2019, δεν θα επιτευχθεί.

Πηγές: sepe.gr- protothema.gr