Γενικά Θέματα

Το ποντίκι, το τέρας και ο αποφασιστικός άνθρωπος

15 Μαρτίου 2015

Το ποντίκι, το τέρας και ο αποφασιστικός άνθρωπος

Φωτο:gnomikilkis.blogspot.com

Φωτο:gnomikilkis.blogspot.com

Διάβασα κάπου τα εξής:

Τα ποντικάκια μπορεί να είναι καλόψυχα, αλλά μερικές φορές, είναι τόσο καλόψυχα που αφήνουν τους άλλους να ενεργούν εις βάρος τους και έτσι συχνά ποδοπατούνται. Θέλουν να είναι συμπαθητικά και επιτρέπουν στους άλλους να κάνουν αυτό που θέλουν (ακόμα κι αν αυτό τα πληγώνει) και δε φανε­ρώνουν ποτέ τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Η «γλώσσα του σώματος» του ποντικιού περιλαμ­βάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δεν κοιτάει τους άλλους στα μάτια.
  • Μιλάει χαμηλόφωνα, κομπιάζει και, καμιά φορά, η φωνή του τρεμοπαίζει ή ακούγεται σαν κλαψούρισμα.
  • Καμπουριάζει ή γέρνει ελαφρά.
  • Είναι αρκετά νευρικό και ανήσυχο.

Ένας άνθρωπος με τα χαρακτηριστικά του ποντι­κιού δίνει την εντύπωση πως μπορεί εύκολα να πέ­σει θύμα ή να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη. Λέξεις που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν έναν τέτοιο άνθρω­πο είναι: εύκολος, μη αποφασιστικός, φοβισμένος, άβουλος, δειλός, απολογητικός, παθητικός, ντροπα­λός, ηττοπαθής. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν χαρα­κτηρίζεται από υψηλή αυτοεκτίμηση.

Από την άλλη, τα τέρατα μπορεί να είναι καλόψυ­χα, αλλά συνήθως είναι εχθρικά και δε νοιάζονται πολύ για τους άλλους. Ποδοπατούν τα καλά ποντίκια και ιδιαίτερα εκείνα που δεν τολμούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους, ακόμα κι αν αυτό είναι σε βάρος των άλλων.

Η «γλώσσα του σώματος» ενός τέρατος περι­λαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κοιτάει επίμονα τους άλλους στα μάτια.
  • Μιλάει μεγαλόφωνα, συχνά σαρκαστικά ή άγρια.
  • Μιλάει γρήγορα.
  • Είναι επιβλητικό και έτοιμο για καβγά.

Λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν έναν παρόμοιο άνθρωπο είναι: αυταρχικός, πιεστικός, απερίσκεπτος, μοχθηρός, επιθετικός, αγενής. Ένας τέτοιος άνθρωπος επίσης δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή αυτοεκτίμηση.

Αντίθετα, ο αποφασιστικός άνθρωπος είναι κα­λόψυχος, χωρίς, όμως, να είναι υποχωρητικός. Υπο­στηρίζει τον εαυτό του και τα δικαιώματά του, λέει ειλικρινά και άμεσα αυτό που σκέφτεται και αναγνωρίζει τα δικαιώματα και τα συναισθήματα του άλλου. Σέβεται τους άλλους ανθρώπους και δεν επιχειρεί να επιβάλλει τις απόψεις του σε όποιον θεω­ρεί πιο αδύναμο από τον ίδιο.

Η «γλώσσα του σώμα­τος» του αποφασιστικού ανθρώπου περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κοιτάει το συνομιλητή του στα μάτια.
  • Στέκεται με σιγουριά και ευθύτητα.
  • Μιλάει με σαφήνεια και σταθερότητα (ούτε πολύ δυνατά ούτε πολύ σιγά).

Λέξεις που περιγράφουν έναν αποφασιστικό άν­θρωπο είναι: σίγουρος, ειλικρινής, σταθερός, στοργι­κός, φιλικός, αξιοσέβαστος, δίκαιος, ευαίσθητος. Το αποφασιστικό άτομο δεν έχει την ανάγκη να κρύ­βεται ή να επιδεικνύεται. Είναι απλά ικανοποιημένο με το να είναι ο εαυτός του.

Μένοντας στον τύπο του αποφασιστικού ανθρώπου, μου έρχονται μπροστά μου οι εικόνες και η ζωή πολλών Αγίων, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και όχι μόνο. Σταθερότητα στην πίστη τους, τόλμη και αυτοθυσία είναι μερικά ακόμα. Γι’ αυτό ούτε «θλίψη, στενοχώρια, διωγμός, κίνδυνος, μαχαίρι, θάνατος» μπόρεσε «να τους χω­ρίσει από την αγάπη του Χριστού» (βλ. Ρωμ. 8, 35).

Ας είναι φωτεινά παραδείγματα στη ζωή μας, στην πορεία μας προς τη θέωση.

 

(Αγγέλου Γκούνη, Θεολόγου, Πολλές οι ιστορίες μία η Αλήθεια, εκδ. Κέντρου Νεότητος Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Λευκάδα 2011, σ. 41-43)