Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η διάσειση συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ

25 Μαρτίου 2015

Η διάσειση συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ

abd344c479d29dae203e5322c00b11a0_LΗ σοβαρή διάσειση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση Αλτσχάιμερ στα επόμενα χρόνια της ζωής, δηλώνουν οι ερευνητές.

 

Η ερευνητική ομάδα από τη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα πραγματοποίησε εγκεφαλική απεικόνιση σε 448 ηλικιωμένους που παρουσίαζαν απώλεια μνήμης και σε 141 υγιή άτομα. Ποσοστό 17% και στις δύο ομάδες είχε υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι, με επακόλουθη απώλεια των αισθήσεων ή απώλεια μνήμης.

 

Τα άτομα που δεν παρουσίαζαν προβλήματα με τη μνήμη τους δεν εμφάνισαν ανωμαλίες στις εγκεφαλικές απεικονίσεις. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι ασθενείς φάνηκε πως έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, λόγω της συσσώρευσης συγκεκριμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι οδηγούν στη μεγαλύτερη συσσώρευση βήτα αμυλοειδών στον εγκέφαλο, ωστόσο παραμένει άγνωστος ο μηχανισμός με τον οποίο επέρχεται αυτό το αποτέλεσμα.

Πηγή: onmed.gr