Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Υδροηλεκτρικό τσέπης παράγει ενέργεια στη φύση

15 Απριλίου 2015

Υδροηλεκτρικό τσέπης παράγει ενέργεια στη φύση

ydroilektriko-blue-freedom-121414-2Αυτοί που αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση συχνά βασίζονται σε gadgets εκμετάλλευσης τηςηλιακής ενέργειας για να φορτίσουν τις φορητές τους συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, συστήματα GPS και λαμπτήρες LED εξωτερικού χώρου.

Η λύση που προτείνει η Blue Freedom είναι ιδανική για όσους κατασκηνώνουν κοντά σε ρέματα και ποτάμια αφού πρόκειται για μια υδροηλεκτρική μονάδα “τσέπης” διάστασης 20Χ5,5 εκατοστών.

Το σύστημα περιέχει μια μικροτουρμπίνα διαμέτρου 12 εκατοστών, μια γεννήτρια ισχύος 5 Βατ και μια εσωτερική μπαταρία λιθίου-πολυμερών έντασης 5.000 Μιλιαμπερωρών(mAh).

Η γεννήτρια βυθίζεται σε τρεχούμενο νερό, ενώ η μονάδα βάσης παραμένει στο έδαφος. Η φόρτιση μπορεί να γίνει απευθείας από τη μονάδα βάσης μέσω θυρίδων USB ή να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο μέσω της εσωτερικής μπαταρίας.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι η συσκευή της μπορεί να εξασφαλίσει δέκα ώρες λειτουργίας σε ένα iPhone εάν μείνει κάτω από το νερό για μόλις μία ώρα. Η φόρτιση ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου διαρκεί δύο με τρεις ώρες, ενώ η εσωτερική μπαταρία φορτίζει σε τρεις με τέσσερεις ώρες με ταχύτητα ροής νερού 1,2 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

 

ydroilektriko-blue-freedom-121414Συγκριτικά με τις αντίστοιχες φωτοβολταϊκές συσκευές φόρτισης που χρειάζονται οκτώ με 12 ώρες για να φορτίσουν μια αντίστοιχη μπαταρία το υδροηλεκτρικό-τσέπης είναι πολύ ταχύτερο και αποδοτικότερο. Ωστόσο, δεν είναι αποτελεσματικό για εξορμήσεις σε άνυδρα μέρη σε αντίθεση με τα μίνι φωτοβολταϊκά.

Το σύστημα Blue Freedom είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί αποτελεσματικά σε θερμοκρασίες από 5 ως 40 βαθμούς Κελσίου και σε υψόμετρα μέχρι 5.000 μέτρα.

Αυτή τη στιγμή το υδροηλεκτρικό τσέπης είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα μικροχρηματοδότησης Kickstarter. Εάν διαθέσετε 179 δολάρια μπορείτε να προμηθευτείτε τις πρώτες συσκευές που θα διατεθούν από τον Οκτώβριο του 2015.

Πηγή:econews