Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η βίδα που έγινε μουσικό κλειδί

21 Απριλίου 2015

Η βίδα που έγινε μουσικό κλειδί

main_Η_βιδα_που_εγινε_μουσικο_κλειδι-019Αντικείμενα «άχρηστα» έτοιμα να καταλήξουν στα σκουπίδια, μεταμορφώνονται στη Στέγη σε μουσικά όργανα.

Μπορεί μια χαλασμένη ηλεκτρική σκούπα να μετατραπεί σε μουσικό όργανο ή μια σπασμένη καρέκλα να γίνει άρπα; Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης João Ricardo de Barros Oliveira μας λέει, και βέβαια ναι. Έχοντας σχεδιάσει ο ίδιος μια πιο δημιουργική διάσταση της ανακύκλωσης, μετατρέπει αντικείμενα -που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια- σε χρήσιμα μουσικά όργανα. Σε αυτό το εργαστήρι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, συνδυάζονται αρμονικά τα εικαστικά, οι κατασκευές, η μουσική και η οικολογία, και τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν, μαζί με τον καλλιτέχνη, πρωτότυπα μουσικά όργανα από καθημερινά αντικείμενα. Αρχικά, σε συνεννόηση με τον καλλιτέχνη, συλλέγουν αντικείμενα που παράγουν ήχους από σημεία ανακύκλωσης ή από το σπίτι και το σχολείο: υφάσματα, ξύλα, κουβάδες, σωλήνες, χαλασμένες συσκευές, κουδούνια, ελατήρια, κατσαρόλες, παλιά παιχνίδια, δίκυκλα και κάθε είδους «άχρηστα» αντικείμενα. Στη συνέχεια, μεταμορφώνουν τα αντικείμενα αυτά σε μουσικά «γλυπτά» με λαβίδες, σφυριά, κατσαβίδια και τανάλιες στα χέρια, τα οποία μετατρέπονται σε ηχητικά αντικείμενα προσθέτοντας χρησιμοποιημένα εξαρτήματα μουσικής. Και… έτοιμο το μουσικό όργανο. Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα ανακαλύψετε οι ίδιοι εν ώρα δράσης και στη συναυλία που θα παρουσιάσουν στο Big Bang οι νέοι αυτοί δημιουργοί, στο πλαίσιο του μουσικού φεστιβάλ για νεαρούς θεατές, 9 και 10 Μαΐου στη Στέγη.

Info:
«Η βίδα που έγινε μουσικό κλειδί»
Εργαστήριο μουσικής και εικαστικών
Τις Τρίτες 21, 28 Απριλίου & 5 Μαΐου και τις Πέμπτες 23, 30 Απριλίου & 7 Μαΐου 2015 (17:00-20:00)
Το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη σε χώρο συγκέντρωσης «άχρηστων» αντικειμένων, για συλλογή υλικών για το εργαστήριο (11:00-14:00).
Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη συναυλία των παιδιών (αποτέλεσμα του εργαστηρίου) στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang.

main_Η_βιδα_που_εγινε_μουσικο_κλειδι_003

main_Η_βιδα_που_εγινε_μουσικο_κλειδι-016

main_Η_βιδα_που_εγινε_μουσικο_κλειδι-022

Κρατήσεις: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Κόστος συμμετοχής: 63€ (και για τις επτά συναντήσεις του κύκλου)
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.sgt.gr/gr/programme/event/2168
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση | Συγγρού 107
www.sgt.gr

Λενιώ Αλεξίου

Πηγή:  tospirto.net