Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σας;

23 Απριλίου 2015

Πόση άσκηση χρειάζεται ο σκύλος σας;

Φωτο:treat2treat.com

Φωτο:treat2treat.com

Παρά το γεγονός ότι όλα τα σκυλιά χρειάζονται κάποια άσκηση, εν τούτοις δεν απαιτείται για όλα τα σκυλιά ίδιας διάρκειας και έντασης σωματική δραστηριότητα. Επίσης πρέπει να τις χαρακτηρίζει μια ποικιλία μορφών.
Η άσκηση δεν έχει μεγάλη σχέση με το μέγεθος του σκύλου. Εχει, ωστόσο, σχέση με τη ράτσα. Για παράδειγμα, τα Jack Russel Terriers και τα Shelties συχνά αρχίζουν να παρεκτρέπονται όταν δεν τους δίνεται μεγάλη ευκαιρία να ασκηθούν. Από την άλλη πλευρά ένα μαντρόσκυλο ή κάποια άλλα μεγάλα σκυλιά μπορεί να είναι ευτυχισμένα με μια απλή καθημερινή βόλτα και ένα παιχνίδι μόλις 15 λεπτών.

Τα μικρά σκυλιά συχνά απαιτούν περισσότερη άσκηση απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα σκυλιά. Πολλές από τις ανάγκες τους μπορούν να ικανοποιηθούν σε ένα διαμέρισμα ή στη πίσω αυλή του σπιτιού. Άλλες πάλι φορές στα μικρά σκυλιά αρκεί απλώς να έχουν έναν άλλο σκύλο ή γάτα ως συντροφιά μέσα στο σπίτι, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής τους δραστηριότητας. Ωστόσο, μην παραλείψετε την καθημερινή βόλτα του σκύλου, γιατί η βόλτα αποδεικνύεται πως είναι μια πολύ υγιής άσκηση τόσο για τον ίδιο τον σκύλο, όσο και για εσάς.

Τα σκυλιά μεσαίου μεγέθους διαφέρουν επίσης ως προς την ανάγκη που έχουν για άσκηση. Να έχετε κατά νου πως τα σκυλιά που είναι από τη φύση τους κυνηγοί, έχουν ανάγκη για περισσότερη δραστηριότητα. Τα λαγωνικά, τα κυνηγόσκυλα, τα κόλεϊ, τα σκυλιά των ψυχρών κλιμάτων και οι αυστραλιανοί ποιμενικοί θα είναι πάντα ανήσυχα αν παραμένουν κλεισμένα σε κάποιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται χρόνο και χώρο να τρέξουν, να πιάσουν ή να κυνηγήσουν πράγματα και να περπατήσουν.

Πολλά από τα σκυλιά που εργάζονται, όπως τα σκυλιά των κτηνοτρόφων, των κυνηγών, ή οι αστυνομικοί σκύλοι, επωφελούνται από το να έχουν έναν ακόμα σκύλο για συντροφιά. Επωφελούνται επίσης πολύ αν βρεθούν σε ένα χώρο που βρίσκονται και άλλα σκυλιά, για τουλάχιστον 30 λεπτά με 1 ώρα κάθε μέρα, ώστε να ασκηθούν και να παίξουν με τα άλλα σκυλιά γιατί αυτή η αλληλεπίδραση με τους άλλους σκύλους απαιτεί προσπάθεια από την πλευρά τους και αυτό κάνει καλό στη σωματική τους υγεία. Επίσης, αυτά τα σκυλιά θα πρέπει να κάνουν βόλτα και να τρέχουν σε καθημερινή βάση.

Μερικά σκυλιά, επίσης, έχουν ανάγκη από ψυχική άσκηση. Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να βαρεθούν. Ορισμένα σκυλιά όταν βαρεθούν αρχίζουν να παρουσιάζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα να μασουλάνε παπούτσια ή έπιπλα ή να καταστρέφουν τις γλάστρες με τα φυτά.

Τα νέα παιχνίδια που απαιτούν κάποιον κόπο από την πλευρά τους για να πάρουν μια ανταμοιβή είναι ό,τι καλύτερο για τα σκυλιά, που χρειάζονται μια πνευματική πρόκληση. Επίσης, η καθημερινή αλληλεπίδρασή τους μαζί σας τα βοηθά να καλύψουν κάποιες ψυχικές τους ανάγκες.

Δεδομένου ότι πολλά σκυλιά είναι μικτές ράτσες μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι είδους άσκηση έχουν ανάγκη. Ετσι, μόλις πάρετε έναν ημίαιμο σκύλο, θα πρέπει να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του. Αν περνάει την περισσότερη ώρα της ημέρας στον ήλιο, ή ξαπλωμένος, τότε μάλλον δεν χρειάζεται και τόση πολλή άσκηση. Αντίθετα, αν ο σκύλος φαίνεται ανήσυχος και περιπλανιέται γύρω από το σπίτι ή την αυλή όλη την ώρα, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει ανάγκη από άσκηση και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα. Επίσης, τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά τείνουν να έχουν λιγότερες καθημερινές ανάγκες άσκησης σε σχέση με τα νεαρότερα σκυλιά.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την άσκηση του σκύλου σας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τους ζεστούς μήνες μην πιέζετε το σκύλο σας για άσκηση, αφήστε τον ίδιο να καθορίσει πόσο θέλει να ασκηθεί και πάντα να κάνετε διαλείμματα και να κουβαλάτε μαζί σας νερό. Επίσης, φροντίστε να τον βγάζετε για άσκηση στα πιο δροσερά διαστήματα της ημέρας, όπως πριν από την ανατολή του ήλιου ή μετά το ηλιοβασίλεμα.

Πηγές: medinova.gr-  ikypros.com