Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κορωνείας Παντελεήμων: “Στραφείτε στον έσω άνθρωπο”

26 Απριλίου 2015

Κορωνείας Παντελεήμων: “Στραφείτε στον έσω άνθρωπο”

IMG_1480του Μάρκου Παπαγεωργίου.
 

Μια άγνωστη σχετικά, αλλά πολύ σπουδαία πανήγυρη, τελείται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, στον Ταύρο. Πιο συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου, την Κυριακή των Μυροφόρων εορτάζεται, παράλληλα με τις Μυροφόρες Γυναίκες και η ανάμνηση του Θαύματος της Παναγίας της Ατταλειώτισσας (από την Αττάλεια της Μ. Ασίας), της οποίας η εικόνα σώζεται και φυλάσσεται στον ανωτέρω Ιερό Ναό.

 

Κάθε χρόνο, με περισσή ευλάβεια οι πιστοί προσέρχονται, ιδιαίτερα την ημέρα αυτή, να προσκυνήσουν την Θαυματουργή Εικόνα, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στην Παναγία Μητέρα -που συνεορτάζεται με τις άλλες Μυροφόρες άγιες Γυναίκες την Κυριακή αυτή- και να εμπιστευθούν στην μητρική Της αγάπη και προστασία τα ποικίλα προβλήματά τους.

 
Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. ο οποίος στον Θείο Λόγο του, μίλησε για την εικόνα της Παναγίας της Ατταλειώτισσας, την οποία μετέφεραν στη χώρα μας οι κάτοικοι που εκδιώχθηκαν και ξεριζώθηκαν από τις προαιώνιες εστίες τους και εορτάζεται και τιμάται την Κυριακή των Μυροφόρων, που ήταν οι γυναίκες που έλαβαν πρώτες το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας. “Η Παναγία, ήταν η γυναίκα που έδωσε την ανθρώπινη φύση στον Θεό, που ενανθρώπησε τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό. Ο Θεός επέλεξε την Παναγία για τα πνευματικά της χαρίσματα, “Τον κρυπτόν της καρδίας άνθρωπον”, ή όπως την παρομοίασε χαρακτηριστικά ένας πατέρας της Εκκλησίας ως: “εύγνουν άγαλμα άνθος καλού, πάσης αρετής, εύψυχος εικών, θείων και ανθρωπίνων χαρίτων εστία”. Το μήνυμα που στέλνει σήμερα η Παναγία είναι: “Στραφείτε στον έσω άνθρωπο. Ο εαυτός μας όπως τον βλέπουν οι άλλοι, είναι χειρότερος από ότι τον θέλει ο Θεός, αλλά καλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Σκοπός μας είναι, ο πραγματικός εαυτός, να φτάσει εκείνον που θέλει ο Θεός.Η πορεία στο δρόμο αυτόν είναι διαρκής όσο ζούμε. Ο εαυτός μας όπως τον θέλει ο θεός είναι το όραμα και το όνειρο δεν το φτάνουμε ποτέ. “
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, στους πέριξ του Ναού δρόμους, όπου πλήθος πιστών ακολούθησε και συμμετείχε με ευλάβεια. Λίγο πρίν την απόλυση, ο προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. Ραφαήλ Kαρακεχαγιάς ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του, καθώς και τον Δήμαρχο Ταύρου-Μοσχάτου, τη Φιλαρμονική του Αστυνομικού Σώματος που συνόδευσε και παιάνισε κατά την περιφορά και όλους όσους παρεβρέθηκαν στη λαμπρή αυτή εορτή.

 

   Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Παναγία την Ατταλειώτισσα
 
 Οἱ χριστιανοί και οι Τούρκοι τῆς Ἀττάλειας με ιδιαίτερη εὐλάβεια τιμούσαν την Θαυματουργή Εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Κύκκου – Τζίγκο Παναγιά, όπως την αποκαλούσαν με την τοπική προφορά – ἡ ὁποία είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στο ναό τοῦ Ἁγ. Νικολάου τῆς Ἀττάλειας. Είναι πιστό ἀντίγραφο τῆς Εἰκόνας τῆς Παναγίας, ἡ ὁποία φυλάσσεται στην Ἱ. Μονή Κύκκου τῆς Κύπρου. Οἱ Ἀτταλειῶτες ἀρχικά γιόρταζαν την θαυματουργή εἰκόνα την 8 Σεπτεμβρίου, ἡμέρα τοῦ Γενεθλίου τῆς Θεοτόκου. Κάποια χρονιά όμως, ξημερώματα Κυριακής τῶν Μυροφόρων, ενώ γινόταν ἀγρυπνία στον ναόν τοῦ Ἁγ. Νικολάου τῆς Ἀττάλειας, ἡ Παναγία θεράπευσε θαυματουργικά και κατέστησε ἀπόλυτα υγιή μια κοπέλα ἐκ γενετής παράλυτη. Έκτοτε οἱ χριστιανοί την γιόρταζαν δύο φορές τον χρόνο. Μία φορά στις 8 Σεπτεμβρίου και άλλη μία την Κυριακή τῶν Μυροφόρων, σε ἀνάμνηση τοῦ τελεσθέντος θαύματος. Από τότε, κάθε χρόνο οι Ατταλειώτες πανηγύριζαν την Επέτειο του Θαύματος, στον Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Ατταλείας, όπου φυλασσόταν επί αιώνες η θαυματουργή Εικόνα. Κατά τον διωγμό του 1922, ως πολύτιμο θησαυρό, οι πρόσφυγες με πολλές προφυλάξεις και πολλή εὐλάβεια την έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, μερίμνησαν για την ανέγερση ναού προς τιμή της, και έκτοτε έχει αποθησαυρισθεί στον Ι.Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ταύρου. 

Εικόνας της  Παναγίας της Ατταλειώτισας

Εικόνας της Παναγίας της Ατταλειώτισας

IMG_1360

IMG_1367

IMG_1376

IMG_1382

IMG_1401

IMG_1403

IMG_1438

IMG_1439

IMG_1456

IMG_1468

IMG_1474

IMG_1477

IMG_1485

IMG_1480

IMG_1508

IMG_1514

IMG_1516

IMG_1519

IMG_1529

IMG_1558

IMG_1562

IMG_1564

IMG_1580

IMG_1584

IMG_1591

IMG_1598

IMG_1606

IMG_1619

IMG_1625

IMG_1629

IMG_1640

IMG_1657

IMG_1671

IMG_1675