Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κλίμα: Ορυκτά καύσιμα και Ελ Νίνιο έφεραν τον πιο θερμό Μάρτιο στα χρονικά

27 Απριλίου 2015

Κλίμα: Ορυκτά καύσιμα και Ελ Νίνιο έφεραν τον πιο θερμό Μάρτιο στα χρονικά

klima-noaa-martios-121812Ο θερμότερος Μάρτιος από τότε ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή θερμοκρασιών το 1880 ήταν αυτός που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία του Μαρτίου ήταν 13,6 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,85 βαθμούς  υψηλότερη από το μέσο όρο του Μαρτίου κατά τον 20ο αιώνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ).

«Η θερμοκρασία για το Μάρτιο ήταν η υψηλότερη για την περίοδο 1880-2015, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2010 κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει η έκθεση της ΝΟΑΑ.

Το 2014 ήταν το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος στην ιστορία, ενώ οι πρώτοι τρεις μήνες του 2015 συνολικά είχαν υψηλότερη θερμοκρασία από το μέσο όρο του 20ου αιώνα κατά 0,82 βαθμούς Κελσίου, δείχνοντας πως το 2015 έχει σαφή τάση να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ του 2014.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η υπερθέρμανση οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα, οδηγώντας μεταξύ άλλων στο λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης η επανεμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Εξάλλου τον περασμένο Μάρτιο τα επίπεδα του πάγου της Αρκτικής ήταν τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, περίπου 7,2 τοις εκατό κάτω από το μέσο όρο του 1981-2010, σύμφωνα με την έκθεση.

Η υπερθέρμανση κυρίως εντοπίζεται στις περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο χειμώνας που περάσαμε ήταν θερμότερος του μέσου όρου στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία.

Εξαίρεση αποτελεί η ανατολική ακτή των ΗΠΑ που βρέχεται από τον Ατλαντικό όπου έχει σημειωθεί νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας από το ξεκίνημα του έτους.

Πηγή:econews