Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μουσακάς με φακές και μελιτζάνες

27 Απριλίου 2015

Μουσακάς με φακές και μελιτζάνες

Photo credit: G. Drakopoulos

Photo credit: G. Drakopoulos

Συστατικά

  • 3 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο
  • 4 στικ σέλερυ, κομμένα
  • 1 σκ. σκόρδο λιωμένη
  • 1 κονσέρβα ντομάτες κομμένες (400 γρ.)
  • 250 γρ. φακές μεγάλες
  • 2 κ.σ. σόγια σως
  • 900 ml νερό
  • 500 γρ. μελιτζάνες , σε οριζόντιες φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

Για επικάλυψη

  • 500 γρ. γάλα σόγιας
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ζωμός λαχανικών
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • κόλιανδρο
1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares

4
Μερίδα/ες
Difficulty

2
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης

 

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Πορσθέτουμε το σέλερυ , το σκόρδο , τις ντομάτες με το χυμό τους, τις φακές , τη σόγια σως, παρμεζάνα, ¼ κ.γ. πιπέρι και το νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι (γκριλιέρα) ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι και βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας μας και ψήνουμε από τις 2 πλευρές μέχρι να χρυσίσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να τις μαγειρέψουμε σε προθερμασμένο γκριλ σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μικρό ταψί ή σε ατομικά τσέρκια, βάζουμε στον πάτο του λίγο από το μείγμα με τις φακές , και από πάνω ένα στρώμα με μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και τελειώνουμε με το πάνω στρώμα να είναι μελιτζάνες.
  • Για την επικάλυψη σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
  • Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Ρίχνουμε το μείγμα από πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

Πηγή: akispetretzikis.com