Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αποκόλληση υαλοειδούς: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

6 Μαΐου 2015

Αποκόλληση υαλοειδούς: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

74ba01a3b743d13077476f28e819cc29_L

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον «αθόρυβο επισκέπτη» που αλλοιώνει την όραση.
Υαλοειδές ή υαλώδες ονομάζεται η ουσία σε μορφή γέλης (τζελ) που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερος μέρος του ματιού εσωτερικά γεμίζει με αυτήν την ουσία, η οποία το βοηθά να διατηρεί το σφαιρικό του σχήμα.
Εκατομμύρια λεπτεπίλεπτες ίνες συνυφαίνονται στο υαλοειδές και συνδέονται με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, του ιστού του ματιού που παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία στο φως.
Με την πάροδο των ετών, το υαλοειδές συρρικνώνεται και οι ίνες αυτές απομακρύνονται από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Εάν υπάρξει ρήξη των ινών, το υαλοειδές διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή και τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη αποκόλληση υαλοειδούς.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αποκόλληση υαλοειδούς δεν απειλεί την όραση.
Παράγοντες κινδύνου
Η αποκόλληση υαλοειδούς είναι συνηθέστερη σε άτομα άνω των 50 ετών και είναι ακόμη συχνότερη στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών. Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης τα άτομα που έχουν μυωπία.
Συμπτώματα
Οι ίνες στο εσωτερικό του ματιού επισκιάζουν μικρά τμήματα του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα η όραση να αλλοιώνεται από «μυγάκια».
Είναι επίσης πιθανό το οπτικό πεδίο να αλλοιώνεται από λάμψεις στην περιφερική όραση, δηλαδή στα πλάγια του οπτικού πεδίου.

Πηγή: onmed.gr