Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Θολωτή ανεμογεννήτρια παράγει περισσότερη αιολική ενέργεια

24 Ιουνίου 2015

Θολωτή ανεμογεννήτρια παράγει περισσότερη αιολική ενέργεια

GE-Ecorotr-Wind-Turbine-3

Ίσως το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας τεχνολογίας είναι η ικανότητά της να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες και να επιδέχεται βελτιώσεων.

Στον τομέα των ανεμογεννητριών, αυτά τα πλεονεκτήματα συγκεντρώνει η ecoROTR τηςGeneral Electric.

Εκ πρώτης όψης το στοιχείο που διακρίνει αυτή την ανεμογεννήτρια παραπέμπει σε υπερήρωες της Μάρβελ, ίσως στον Κάπτεν Αμέρικα με την ασπίδα του: πρόκειται για μια θολωτή κατασκευήπου επιτρέπει στην ανεμογεννήτρια να συλλέξει περισσότερη αιολική ενέργεια σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες.

Η νέα ανεμογεννήτρια υπόσχεται αύξηση αποδοτικότητας κατά 3%. Σε επίπεδο αιολικής συστοιχίας, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε σημαντικά υψηλότερη ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα.GE-Ecorotr-Wind-Turbine-2

 

Με ύψος που πλησιάζει τα 140 μέτρα, η ανεμογεννήτρια της GE μπορεί να χαρακτηριστεί ως “πείραμα με περίεργη όψη”: “μοιάζει σαν να της κότσαρες ένα UFO” σχολιάζει ο Μάικ Μπάουμαν, επικεφαλής των έργων βιώσιμης ενέργειας στον ερευνητικό βραχίονα της GE. “Ωστόσο, ο θόλος ίσως αποτελεί το μέλλον της αιολικής ενέργειας” προσθέτει.

Η θολωτή προσθήκη στο κέντρο της ανεμογεννήτριας “μαζεύει” το αιολικό δυναμικό που θα χανόταν ανάμεσα στις έλικες. Επίσης, ο θόλος κατευθύνει τον άνεμο προς τις έλικες επιτρέποντας την αύξηση της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι επιστήμονες πίσω από τη νέα ανεμογεννήτρια εμπνεύστηκαν από το νέο σχέδιο παίζοντας με μοντέλα κατασκευασμένα από φελιζόλ και οδοντογλυφίδες.

 

Ο κοίλος “ανεμοθραύστης” αποτελεί μια συγκριτικά απλή προσθήκη στις αιολικές τεχνολογίες που μπορεί όμως να προκαλέσει μεγάλα κύματα αλλαγής με τη σημαντική αύξηση της αποδοτικότητας.

Πηγή:  econews.gr