Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γιατί οι Ευρωπαίοι κατέληξαν λευκοί;

28 Ιουνίου 2015

Γιατί οι Ευρωπαίοι κατέληξαν λευκοί;

 

παλαιολιθικοςΗ εξάπλωση του ανθρωπίνου γένους άρχισε στην Αφρική και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες ηπείρους. Έτσι, εφόσον τα χρώματα των ανθρώπων στην Αφρική είναι διαφορετικά από αυτά των Ευρωπαίων σήμερα, διενεργήθηκε έρευνα για το πώς οι Ευρωπαίοι κατέληξαν λευκοί.

Την απάντηση στο ερώτημα, έδωσε η ανάλυση του παλιού DNA. Σύμφωνα με τον Δρ. Γενετικής του πανεπιστημίου του Leicester, Ντάνιελ Ζαδίκ, η εν λόγω ανάλυση αποδεικνύει σε πρώτο στάδιο ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ρίζες από σκουρόχρωμους κυνηγούς με μπλε μάτια οι οποίοι μετά από χρόνια απέκτησαν πιο ανοικτό χρώμα.

Παράλληλα, ο Ντάνιελ Ζαδίκ πιστεύει πως αυτή η αλλαγή του χρώματος οφείλεται στους μετανάστες της Μέσης Ανατολής της εποχής του Χαλκού.

«Τα διαφορετικά αυτά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων προέρχονται από διάφορους αρχαίους λαούς. Τα μπλε μάτια προήλθαν από τους Μεσολιθικούς Ευρωπαίους ενώ τα λοιπά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν αργότερα από νέους πληθυσμούς προερχόμενους από την Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το χρώμα των Ευρωπαίων, ο Ζαδίκ θεωρεί πως ως παράγοντας ορίζεται τόσο η Εποχή του Χαλκού όσο και η Μεσολιθική Εποχή όπου η κάθε μια κουβαλάει τη δική της ιστορία.

«Οι μεταλλάξεις έγιναν πολύ λίγο από τη Μεσολιθική Εποχή και κυρίως στην Εποχή του Χαλκού, 3000 χρόνια αργότερα», καταλήγει ο έμπειρος Γενετιστής.

Πηγές: Metro.co.uk- sigmalive.com