Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Από τον Πόντο στην Κρήτη. Η χιλιόχρονη ιστορική πορεία της οικογένειας των Γαβράδων

2 Ιουλίου 2015

Από τον Πόντο στην Κρήτη. Η χιλιόχρονη ιστορική πορεία της οικογένειας των Γαβράδων

gabrasΗ Αδελφότητα   των Απανταχού Γαβράδων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και ο Σύλλογος Αποστολιανών Ρεθύμνου «Οι Άγιοι Απόστολοι», διοργανώνουν εκδήλωση από κοινού.

Η Αδελφότητα των Απανταχού Γαβράδων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και ο Σύλλογος Αποστολιανών Ρεθύμνου «Οι Άγιοι Απόστολοι», διοργανώνουν εκδήλωση από κοινού, με θέμα: «Από τον Πόντο στην Κρήτη. Η χιλιόχρονη ιστορική πορεία της οικογένειας των Γαβράδων».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, και ώρα 10:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας Πειραιά (Γρηγ. Λαμπράκη 41).

gabrasΣτην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε τον Κρητικό κλάδο της οικογένειας, που κατάγεται από το χωριό Απόστολοι Αμαρίου Ρεθύμνου. Θα προβάλουμε τη δράση επιφανών μελών της οικογένειας και ιδιαίτερα τη σημαντική προσωπικότητα του παλληκαροκαλόγερου Συμεών Γαβρά (1832-1914), ενός από τους δύο διασωθέντες μοναχούς από το Ολοκαύτωμα της Ιστορικής Μονής Αρκαδίου (1866), που χάρη σε αυτόν διασώθηκαν το σήμαντρο, το λάβαρο και άλλα ιερά κειμήλια της Μονής. Στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη πατριωτική δράση, συμμετέχοντας στον ένοπλο αγώνα των Κρητών, για την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Η εκδήλωση θα έχει έντονο Αποστολιανό χρώμα, με την προβολή video αφιερωμένο στους Αποστόλους και στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Επίσης θα προβληθεί το σπάνιο παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι της ξενιτιάς «Ένα καράβι Κρητικό».

Τοπικοί καλλιτέχνες θα καλύψουν το μουσικό τμήμα της εκδήλωσης, με συνοδεία κρητικής λύρας και λαούτου, ενώ θα προσφερθούν τοπικά κρητικά εδέσματα.

Πηγή:  synodoiporia.gr