Γενικά Θέματα

Η «Λωξάντρα» της Άννας Βαγενά στο Μεταξουργείο

3 Ιουλίου 2015

Η «Λωξάντρα» της Άννας Βαγενά στο Μεταξουργείο

Θα μεταφέρει στη σκηνή σε μορφή μονολόγου το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου.

Το 1962, η Μαρία Ιορδανίδου, σε ηλικία 65 ετών, γράφει το ίσως πιο γνωστό λογοτεχνικό της έργο. Τη «Λωξάντρα», αποτυπώνοντας ουσιαστικά στο χαρτί την ιστορία της γιαγιάς της. Μιας γυναίκας που έζησε στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 19ου αιώνα και είδε με τα ίδια της τα μάτια να σβήνει μια εποχή και να ανατέλλει μια άλλη, γεμάτη πολέμους και συμφορές. Καταφύγιό της η κουζίνα της με τα τσουκάλια, τους τεντζερέδες, τα γουδιά και τους χερόμυλους. Εκεί, που ετοίμαζε του κόσμου τις λιχουδιές. Από τα πιο απλά γλυκά ως τις πιο απαιτητικές γαστρονομικές γεύσεις. Πεντανόστιμες όλες πάντα, γεμάτες αρώματα και χρώματα από τα μπαχάρια της Πόλης, αλλά κι από εκείνο το μυστικό της μπαχάρι: την αγάπη…
Η ιστορία της θρυλικής «Λωξάντρας» θα αποτελέσει τη νέα παραγωγή της Άννας Βαγενά. Η ηθοποιός – σκηνοθέτις θα μεταφέρει τον ερχόμενο χειμώνα στη σκηνή του Θεάτρου Μεταξουργείου το ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιορδανίδου, σε μορφή μονολόγου, υπογράφοντας τη διασκευή, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία. «Είναι μια ηρωίδα που αγαπώ ιδιαίτερα και πιστεύω ότι μου ταιριάζει», σημειώνει.
Ωστόσο, η νέα σεζόν του Μεταξουργείου αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από την πρεμιέρα της «Λωξάντρας». Η αυλαία του θεάτρου θα «ανοίξει» στα τέλη Σεπτεμβρίου με τα μονόπρακτά του Βασίλη Κατσικονούρη, «Μπουφάν της Χάρλεϊ ή πάλι καλά» και «Ο Μάκης» με την Άννα Βαγενά και τον Νίκο Ορφανό, αντιστοίχως. Δύο συγκλονιστικοί μονόλογοι, που «συνομιλούν» και συνθέτουν μία παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε το Μάιο στη σκηνή του θεάτρου.
Σημειώνεται ότι η Άννα Βαγενά ξεκίνησε  30 Ιουνίου από το Θέατρο Βράχων του Βύρωνα την καλοκαιρινή περιοδεία του έργου «Ο Γάμος».

Πηγή:  tospirto.net