Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το πάγκρεας απειλείται σοβαρά

5 Ιουλίου 2015

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το πάγκρεας απειλείται σοβαρά

gunaika-kai-giatros

«Σιωπηλός δολοφόνος», ονομάζεται από τους επιστήμονες ο καρκίνος στο πάγκρεας καθώς περνά αρκετός χρόνος μέχρι ο ασθενής να διαγνωσθεί με την συγκεκριμένη ασθένεια.

Ωστόσο, πρόσφατα οι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα μια λίστα με τα πιθανά συμπτώματα που ίσως συνδέονται με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Τι είναι το πάγκρεας;

Το πάγκρεας είναι ένα σημαντικότατο όργανο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι. Στους ενήλικες, το μήκος του φτάνει περίπου τα 15 εκατοστά και το πάχος του δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά.

Το πάγκρεας διαθέτει δύο είδη αδένων, τον εξωκρινή και τον ενδοκρινή αδένα. Ο εξωκρινής αδένας παράγει ένα υγρό που απελευθερώνεται στο έντερο. Το υγρό αυτό περιέχει ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη. Χωρίς αυτά τα ένζυμα, μέρος των τροφών που καταναλώνουμε θα περνούσαν αδιάσπαστες από το έντερο χωρίς να απορροφώνται.

Μικρό μέρος των κυττάρων του παγκρέατος ανήκουν στην κατηγορία των ενδοκρινικών κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά συμβάλλουν στην παραγωγή σημαντικότατων ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, οι οποίες απελευθερώνονται απευθείας στο αίμα.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ανάλογα με το είδος των κυττάρων του παγκρέατος που πλήττονται από τον καρκίνο –κύτταρα του ενδοκρινούς ή του εξωκρινούς αδένα– οι ενδείξεις και τα συμπτώματα διαφέρουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας είναι όμοια με τα συμπτώματα άλλων, ακίνδυνων παθήσεων, οπότε η εξέταση από το γιατρό κρίνεται απαραίτητη, ώστε να προκύψει ορθή και ακριβής διάγνωση.

Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, κατά πάσα πιθανότητα ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από το πάγκρεας.

Τυπικά συμπτώματα του καρκίνου στον εξωκρινή αδένα είναι τα εξής:

– ίκτερος (κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος)

– πολύ σκούρο ή πολύ ανοιχτό χρώμα στα κόπρανα

– φαγούρα στο δέρμα– πόνος στην κοιλιά ή στη μέση

– ανεξήγητη απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη

– διαταραχές της πέψης (δυσκολία μεταβολισμού των λιπαρών)

– ναυτία και τάση προς έμετο

– διόγκωση της χοληδόχου κύστης

– σχηματισμός θρόμβου (κυρίως στα κάτω άκρα).

Αν επομένως, έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υποχωρεί, τότε συμβουλευθείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Πηγή:  clickatlife.gr