Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς θα τελειώσει το Σύμπαν μας;

7 Ιουλίου 2015

Πώς θα τελειώσει το Σύμπαν μας;

sympanΠώς θα τελειώσει το Σύμπαν μας; Πρόσφατες θεωρίες περιλαμβάνουν πλέον ένα κυρίαρχο αναπτυσσόμενο τομέα της μυστηριώδους αποκρουστικής ενέργειας που σχίζει σχεδόν τα πάντα κατά μέρος. Παρά το γεγονός ότι το σύμπαν ξεκίνησε με ένα Big Bang, η ανάλυση των πρόσφατων κοσμολογικών μετρήσεων επιτρέπει την πιθανότητα ότι θα τελειώσει με ένα Big Rip (Μεγάλη Σχισμή).

Σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, το αμφιλεγόμενο σενάριο υποστηρίζει ότι η σκοτεινή ενέργεια θα αυξηθεί σε τέτοιο μέγεθος ώστε ο Γαλαξίας μας δεν θα είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει τη δομή του. Μετά από αυτό, τα αστέρια, οι πλανήτες και στη συνέχεια, ακόμη και τα άτομα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν την επεκτατική εσωτερική τους δύναμη.

Προηγούμενες θεωρίες υποστήριζαν ότι η μοίρα του σύμπαντος ήταν είτε να γίνει μια νέα κατάρρευση (Big Crunch) ή μια μεγάλη ψύχρα (Big Chill). Παρά το γεγονός ότι η μοίρα του Σύμπαντος είναι ακόμη ένας γρίφος, συναρμολογώντας όλα τα κομμάτια μαζί θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

Πηγή:  onlycy.com