Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο βυθισμένος χριστιανικός ναός στη βιθυνική Νίκαια στο επίκεντρο ερευνών

18 Ιουλίου 2015

Ο βυθισμένος χριστιανικός ναός στη βιθυνική Νίκαια στο επίκεντρο ερευνών

basilicaΆλλες υπερχιλιετείς κατασκευές που πιθανώς να βρίσκονται κοντά στη βυθισμένη βασιλική αναζητούν ειδικοί δύτες που ξεκίνησαν τις εργασίες στη λίμνη Ασκανία της βιθυνικής Νίκαιας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Hürriyet, η θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται ο βυθισμένος ναός που πιθανώς καταποντίστηκε μετά από σεισμό το 740, αποκλείστηκε με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος από την ξηρά, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι οι ειδικοί να κάνουν την έρευνά τους.

Η ομάδα της υποβρύχιας αρχαιολογίας απαρτίζεται από 25 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Προύσας Ρετζέπ Άλτεπε στον οποίον ανήκει διοικητικά η περιοχή. Στόχος τους θα είναι να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εκκλησία που ήταν μάλλον αφιερωμένη στον Άγιο Νεόφυτο, να εντοπίσουν πιθανές άλλες δομές κοντά στον βυθισμένο ναό αλλά και να κάνουν περιβαλλοντικές μελέτες. «Όποιο κι αν είναι το κόστος, θα το πάρουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Θα κάνουμε θυσίες, ώστε το Ιζνίκ [Νίκαια] να καταστεί τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος», είπε ο Άλτεπε.

Τις εργασίες έχει αναλάβει το τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Uludağ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον Μητροπολιτικό Δήμο της Προύσας.

Πηγή pontos-news.gr