Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΟρθόδοξη πίστη

«Ο κόσμος ευρίσκεται εις μια σύγχυση και ταραχή»

21 Ιουλίου 2015

«Ο κόσμος ευρίσκεται εις μια σύγχυση και ταραχή»

ΘΑΝΑΤΟΣ-ΓΗΟμιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ.κ. Στεφάνου στην τράπεζα της Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.

~ Ζώντες σε καιρούς δυσχειμέρους καλούμεθα, ιδιαιτέρως σήμερα, να αντλήσουμε παρηγοριά και δύναμη από τις μορφές, την ζωή και τους αγώνες των Αγίων μας.

Η Ελλάδα ιδιαιτέρως, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος γενικότερα ευρίσκονται εις μια σύγχυση και ταραχή. Η λεγόμενη «οικονομική κρίση» δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και απελπισίας στους αδελφούς μας. Η ένδεια και ο πόνος αυξάνονται ταχύτατα και πολλοί εκ των συνανθρώπων μας οδηγούνται εις την καταστροφή. Ζώμεν εις περίοδον «κρίσεων»! Όχι μόνο κρίσης οικονομικής, αλλά και πνευματικής και ηθικής…

Η εποχή μας μπορεί να έχει ανέσεις, αγαθά πολλά, ασύλληπτα , τα οποία θα εφαίνοντο ως όνειρο σε παλιότερες εποχές, αλλά έχει και πολύ σύγχυση και πολύ σκοτάδι. Πολλά πράγματα επιδιώκουν να κλέψουν την θέση του Θεού εις την καρδιά του ανθρώπου του 21ου αιώνος. Πολλά και ποικιλώνυμα είδωλα, τα οποία διαφημίζονται ευρύτατα και διακινούνται ταχύτατα και προσφέρονται με ιδιαίτερη ευρηματική πονηρία.

Ο Άγιος Νικόλαος μας προτρέπει να έχουμε «παντ’ ανοιχτά, παντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας», να μη ζητούμε νόημα ζωής εκεί που δεν υπάρχει, να μη παγιδευθούμε σε καμία παγίδα σατανική, αλλά να αγαπήσουμε πάνω από οποιοδήποτε και οτιδήποτε τον Χριστό, να Του χαρίσουμε την υπακοή μας, την καρδιά μας ολόκληρη, χωρίς κρατούμενα…

από το βιβλίο: «Ο Όσιος Γρηγόριος» Ετήσια έκδοση Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους (Περίοδος Β΄- έτος 2013)

*(απόσπασμα από την ομιλία)

Πηγή:  simeiakairwn.wordpress.com