Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κλίμα: Οι υβριδικές αρκούδες γκρόλαρ και το αισιόδοξο σενάριο

26 Ιουλίου 2015

Κλίμα: Οι υβριδικές αρκούδες γκρόλαρ και το αισιόδοξο σενάριο

yvridikes-arkoudes-123357

Όταν μιλάμε για κλιματική αλλαγή λίγες εικόνες είναι περισσότερο διαδεδομένες και “γλαφυρές” όσο μια πολική αρκούδα που ισορροπεί πάνω σε ένα λιωμένο κομμάτι πάγου.

Πολλοί επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι η απώλεια των οικοσυστημάτων θα αναγκάσει πολλά είδη να μεταναστεύσουν σε νέα γεωγραφικά πλάτη όπου ενδέχεται να συναντήσουν, να ανταγωνιστούν ακόμα και να ζευγαρώσουν με συγγενικά είδη.

Ήδη έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση υβριδικών αρκούδων που προέρχονται από τη διασταύρωση καφέ αρκούδων της Βορείου Αμερικής (γκρίζλι) με πολικές αρκούδες.

Η πρώτη διασταύρωση πολικών αρκούδων με αρκούδες γκρίζλι επιβεβαιώθηκε το 2006, όταν μετά από γενετικές αναλύσεις σε ένα ασυνήθιστο ζώο που σκοτώθηκε από κυνηγό στο Μπανκς Άιλαντ του αρκτικού Καναδά. Το ζώο αυτό είχε πατέρα γκρίζλι και μητέρα πολική αρκούδα.

Στα χρόνια που πέρασαν έχουν προταθεί αρκετές ονομασίες για τα υβρίδια αρκούδων, όπως pizzly και grolar.

Ωστόσο μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change προβλέπει ότι ο ρυθμός δημιουργίας τέτοιων υβριδικών ειδών θα είναι σχετικά χαμηλός: κατά μέσο όρο μόλις το 6,4% των ειδών αναμένεται να μεταναστεύσει σε περιοχές με πιθανότητα δημιουργίας υβριδικών ειδών έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν το κλίμα της Γης από το 2071 ως το 2100 και ανέλυσαν πώς διαφορετικά είδη πουλιών, θηλαστικών και αμφιβίων θα έπρεπε να μεταναστεύουν για να καταλήξουν σε κατάλληλα ενδιαιτήματα.

Τα πουλιά συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πέσουν πάνω σε συγγενικά είδη (11,6%), ενώ θηλαστικά και αμφίβια συγκεντρώνουν πιθανότητα 4,4% και 3,6% αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, εξαιτίας της πλούσιας βιοποικιλότητας σε αυτές τις περιοχές, το 85% των μελλοντικών “υβριδικών” συναντήσεων θα λάβει χώρα στους τροπικούς.

Πηγή:econews