Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Δείτε τι προκαλεί το νερό της πισίνας στα μαλλιά

27 Ιουλίου 2015

Δείτε τι προκαλεί το νερό της πισίνας στα μαλλιά

cf84d236a6ce77ecea39014654a62814_LΕάν ανυπομονείτε να πάτε διακοπές σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνα, ξανασκεφτείτε το!
Το χλώριο που περιέχει το νερό της πισίνας έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για την φθορά των μαλλιών. Οι ειδικοί όμως διαπίστωσαν ότι ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του νερού μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό της τρίχας.
Ο θειικός χαλκός μπορεί να ευθύνεται για την πρασινωπή απόχρωση που παίρνουν τα –ξανθά κυρίως– μαλλιά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatric Dermatology.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα σύνθετα του χαλκού δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια της τρίχας και εναποθέτουν τις χρωστικές τους, αλλοιώνοντας την απόχρωσή της.
Η επίδραση αυτή του θειικού χαλκού είναι εμφανέστερη στα ανοιχτόχρωμα μαλλιά, όμως παρατηρείται σε κάθε τύπο μαλλιών. Η χρωματική αλλοίωση είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί σε άτομα που δεν έχουν φυσικό ξανθό χρώμα στα μαλλιά τους και συγκεκριμένα έχουν αποκτήσει ξανθά μαλλιά με τη χρήση οξυζενέ, καθώς στην περίπτωση αυτή η τρίχα είναι πορώδης και απορροφά πιο εύκολα τις χημικές ουσίες.

Πηγή: onmed.gr