Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γιγάντιο τροχιακό τηλεσκόπιο θα ψάχνει εξωγήινους στο διάστημα

1 Αυγούστου 2015

Γιγάντιο τροχιακό τηλεσκόπιο θα ψάχνει εξωγήινους στο διάστημα

tileskopio-hdst-diastima-123370

Την κατασκευή ενός γιγάντιου τροχιακού τηλεσκοπίου που θα διαδεχθεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στο κυνήγι εξωπλανητών και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο διάστημα εισηγείται ομάδα αμερικανών αστρονόμων.

Το προτεινόμενο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Υψηλής Ανάλυσης (HDST) θα προσέφερε φαντασμαγορικές εικόνες στο ορατό και το υπεριώδες τμήμα του φάσματος. Με διάμετρο κατόπτρου μέχρι 12 μέτρα θα μπορούσε να απογειώσει τις δυνατότητες παρατήρησης σε σύγκριση με το Hubble το οποίο φέρει κάτοπτρο διαμέτρου 2,4 μέτρων.

Βέβαια ο διάδοχος του Hubble κατασκευάζεται ήδη: ο λόγος για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JEST) το οποίο προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2018 έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού. Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του, θα μπορεί να δει την αχνή θερμική ακτινοβολία πολύ μακρινών αντικειμένων, αν και οι εικόνες του δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακές στο ανειδίκευτο μάτι του ευρέος κοινού.

Το HDST θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά παρέχοντας τη δυνατότητα άριστης παρατήρησης πλανητών εκτός ηλιακού συστήματος και ανάλυσης της ατμόσφαιράς τους για τον εντοπισμό της χημικής υπογραφής στοιχείων που συνδέονται με τη ζωή.

Η πρόταση για την ανάπτυξη του γιγάντιου τηλεσκοπίου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από την αμερικανική Ένωση Πανεπιστημίων Αστρονομικής Έρευνας στην Ουάσινγκτον.

Μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός τέτοιου τηλεσκοπίου είναι το κόστος του που μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:econews