Γενικά Θέματα

Παραθρησκευτικές οργανώσεις: Αίτια διάδοσης

5 Αυγούστου 2015

Παραθρησκευτικές οργανώσεις: Αίτια διάδοσης

Φωτο:speirafotos.wordpress.com

Φωτο:speirafotos.wordpress.com

 

Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες για τη διάδοση των παραθρησκευτικών οργανώσεων, θα αναφέρουμε τίς κυριότερες.

α. Γνωρίζουμε όλοι τα σχετικά με τη δημιουργία του ανθρώπου. Η Αγ. Γραφή μας πληροφορεί ότι ο Θεός από άπειρη αγάπη δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα Θεού. Ο Θεός του χάρισε πλούσια χαρίσματα και του έδωσε τη δυνατότητα του «καθ’ ομοίωσιν», δηλαδή να μπορεί να μοιάσει με το Θεό, να γίνει Θεός κατά χάριν. Ο άνθρωπος όμως έπεσε στην παγίδα του διαβόλου και ζήτησε να γίνει Θεός με τις δικές του δυνάμεις, αντίθετα από το δρόμο που του υπέδειξε ο Δημιουργός του. Έτσι οδηγήθηκε στην καταστροφή. Έχασε τον αληθινό Θεό, λησμόνησε τον υψηλό προορισμό του και άρχισε απεγνωσμένα την αναζήτηση. Το κενό ήταν μεγάλο. Για να το καλύψει, κατασκεύασε διάφορες θρησκείες και παραθρησκείες.

Σήμερα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Οι άνθρωποι απορρίπτουν τον αληθινό Θεό και φτιάχνουν είδωλα, ψεύτικους Θεούς. Πολύ σωστά έγραψε κάποιος: «Όπου η χριστιανική πίστη βγαίνει από την πόρτα, η δεισιδαιμονία μπαίνει από το παράθυρο».

β. Σοβαρή αιτία είναι η απουσία νοήματος ζωής. Από τον 19ο αιώνα, με τη μεγάλη ως τις μέρες μας ανάπτυξη της επιστήμης και τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι θα λυθούν όλα τα μυστήρια του κόσμου και όλα τα προβλήματα του ανθρώπου. Δεν άργησε όμως να έλθει η απογοήτευση. Και παρατηρείται το φαινόμενο, άνθρωποι που είχαν θεοποιήσει την επιστήμη, τώρα που βλέπουν να γκρεμίζεται το είδωλό τους, να τρέχουν να υψώσουν στη θέση τους τα παλαιά είδωλα. Οι ίδιοι αυτοί που σνομπάρουν την πίστη, τώρα τρέχουν με μανία στις παραθρησκείες.

Ο τεχνικός πολιτισμός επομένως δεν μπορεί να προσδιορίσει το νόημα της ζωής, δεν δίνει νόημα στη ζωή. Πολλά νέα παιδιά νοιώθουν αυτό το υπαρξιακό κενό και τότε γίνονται ευάλωτα. Όταν ο νέος σε κάποια στιγμή αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά στη ζωή του, όταν κατανοήσει πως το ποδόσφαιρο, η πολιτική, η τηλεόραση, η νυκτερινή ζωή, το χρήμα, η καλοπέραση κ.λπ., δεν μπορούν να του χαρίσουν κάποιες διεξόδους, στρέφεται απεγνωσμένα σε οποιονδήποτε του υπόσχεται κάποια διέξοδο. Κι εδώ επεμβαίνουν οι παραθρησκευτικές οργανώσεις που εύκολα παρασύρουν.

γ. Και πάλι κάτι σχετικό με το πρώτο. Η επιστήμη έκανε άλματα και σε τομείς που μπορεί να είναι καταστροφικοί, π.χ. Ατομική ενέργεια. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ο φόβος ενός τρίτου πυρηνικού πολέμου είναι έντονος. Οι παραθρησκευτικές οργανώσεις προσπαθούν να επωφεληθούν και να εκμεταλλευτούν αυτό το φόβο. Όλες σχεδόν υποστηρίζουν πως θα γίνει ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος. Το γράφει, λένε, η Αποκάλυψη, ότι θα γίνει η καταστροφή του κόσμου. («Αρμαγεδών»), Και βέβαια υποστηρίζουν ότι θα σωθούν μόνον όσοι ανήκουν στην οργάνωση. Π.χ. οι μάρτυρες του Ιεχωβά (χιλιαστές) διακηρύσσουν πως στον Αρμαγεδώνα, όλοι οι εχθροί του Θεού, δηλαδή της οργάνωσης, θα σφαγούν. Και οι μάρτυρες του Ιεχωβά, «Θά πλύνουν τα πόδια τους στο αίμα των εχθρών τους!» (Σκοπιά 1968, σελ. 83). Στη Σαϊεντολογία «διαθέτουν» και μηχάνημα που… προφυλάσσει από την ραδιενέργεια! Έτσι με την τρομοκρατία ψαρεύουν οπαδούς. Και αν αργότερα κάποιος καταλάβει την απάτη και θελήσει να φύγει, πάλι με την τρομοκρατία προσπαθούν να τον κρατήσουν.

δ. Όταν υπάρχει υπαρξιακό κενό, όταν δεν έχει νόημα η ζωή, αργά ή γρήγορα ο άνθρωπος καταλαμβάνεται από πλήξη και ανία. Και γίνεται ευάλωτος. Αυτό είναι επόμενο. Η ζωή χωρίς το Θεό είναι μία τραγωδία. Η ζωή κοντά στον αληθινό Θεό είναι γεμάτη όχι από πλήξεις, αλλά από εκπλήξεις και καθόλου μονότονη.

ε. Όλοι οι άνθρωποι ζητάμε την αγάπη, την ζεστασιά, την κατανόηση. Αν δεν τις βρούμε στο περιβάλλον μας, υποφέρουμε και τις αναζητάμε άλλου. Τότε είμαστε πρόθυμοι να ενταχθούμε οπουδήποτε. Οι παραθρησκευτικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως καλύπτουν αυτή την ανάγκη. Στο υποψήφιο θύμα εφαρμόζουν τον λεγόμενο «βομβαρδισμό αγάπης». Του δείχνουν υπερβολική «αγάπη», τον κάνουν να νοιώθει πως βρίσκεται σε μία οικογένεια, όπου βασιλεύει η αγάπη, η αδελφοσύνη κ.λπ. Πολλά γράμματα παιδιών που έμπλεξαν με τέτοιες οργανώσεις, το επιβεβαιώνουν: ” Εδώ βρήκα αγάπη, ζεστασιά. Εδώ το κλίμα είναι οικογενειακό. Εδώ με αγαπούν, με αποδέχονται”, γράφουν.

Από τη στιγμή, όμως, που ο άλλος έχει ανάγκη αγάπης και ζεστασιάς κι έρχεται κάποιος να του την προσφέρει, ήδη τον κάνει του χεριού του. Αρχίζει η πλύση εγκεφάλου. Όμως τα συναισθήματα αυτά δεν είναι αληθινά. Η αγάπη δεν είναι γνήσια. Είναι υποκριτική, υπολογιστική και δεσμευτική. Η αγάπη σέβεται πριν απ’ όλα την ελευθερία του άλλου. Αν π.χ. κάποιος θελήσει να φύγει, ταυτίζεται με τον Ιούδα και η «αγάπη» μεταβάλλεται σε ψυχολογική βία και μίσος.

στ. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ο πόθος για αναγνώριση. Είναι μία ανάγκη που παραθεωρείται. Ειδικά πολλοί νέοι άνθρωποι νοιώθουν πως δεν τους αναγνωρίζουν, πως δεν τους δίνουν σημασία και πρωτοβουλία. Μεγαλώνουν μ’ ένα αίσθημα ότι οι μεγάλοι δεν τους εκτιμούν και τους απορρίπτουν. Στις παραθρησκευτικές οργανώσεις τους κάνουν να νοιώθουν ότι τους αναγνωρίζουν, ότι τους δίνουν αξία. Τους βάζουν να εργάζονται, να κάνουν τον «ιεραπόστολο». Πιστεύουν ότι εργάζονται για τη σωτηρία του κόσμου.

ζ. Μία σημαντική αιτία είναι η περιέργεια. Σ’ όλους τους ανθρώπους, αλλά πολύ περισσότερο στους νέους η περιέργεια είναι έντονη. Η παραθρησκευτική οργάνωση εξάπτει τη φαντασία και την περιέργεια και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την εισδοχή κάποιου σε τέτοια οργάνωση.

η. Τέλος, μέσα στον άνθρωπο υπάρχει ο πειρασμός της εύκολης λύσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος, αποφεύγει την κοπιαστική προσπάθεια, τον αγώνα και επιδιώκει τις εύκολες λύσεις. Τα θέλει όλα να γίνονται αμέσως, εδώ και τώρα. Είναι ο άνθρωπος των κουμπιών, του αυτοματισμού. Θέλει, δηλαδή, να πατήσει ένα κουμπί και να λυθούν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι παραθρησκείες και οι κάθε λογής μάγοι. Υπόσχονται άμεση λύση όλων των προβλημάτων. Η σαϊεντολογία π.χ. έχει λύσεις για όλα! «Βελτιώνει την υγεία, τη νοημοσύνη, την ικανότητα, τη συμπεριφορά, την επιδεξιότητα και την εμφάνιση του ανθρώπου! Ένα εξαίρετο πράγμα που επιτυγχάνει είναι ότι ισοπεδώνει εγκαύματα που προκλήθηκαν από ατομικές βόμβες!». Έτσι διακηρύσσουν.

Πηγή: Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, Ναύπλιο