Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

H Πύλη Μονεμβάσιας στην καστροπολιτεία του Μυστρά

28 Αυγούστου 2015

H Πύλη Μονεμβάσιας στην καστροπολιτεία του Μυστρά

11173359_490087701153992_5313506851848321577_n

Πύλη της Μονεμβασίας. Η είσοδος στην πόλη του Μυστρά πραγματοποιείται από δύο πύλες, μία στην Άνω και μία στην Κάτω Χώρα. Υπάρχουν άλλες δύο πύλες, η Πύλη του Ναυπλίου και η Πύλη της Φυλακής, οι οποίες σήμερα παραμένουν κλειστές.

Η πύλη αυτή αποτελεί τη μόνη είσοδο στο δεύτερο τείχος του Μυστρά, που οδηγούσε από την Κάτω Χώρα στην αριστοκρατική συνοικία και τα παλάτια.
Ισχυρός τετράγωνος πύργος με πολεμίστρες, που σώζεται μέχρι σήμερα, προστάτευε την πύλη αυτή, που ήταν «καταρρακτή», δηλαδή το σιδερένιο φύλλο της ανεβοκατέβαινε εφαρμοστά σε δύο εγκοπές των παραστάδων της, ασφαλίζοντας έτσι τη δίοδο σε στιγμές κινδύνου.
Πάνω ακριβώς από το οχυρό αυτό συγκρότημα σώζεται ερειπωμένη η πρόσοψη ενός βυζαντινού αρχοντικού με τρεις ορόφους και πλήθος τοξωτά ανοίγματα.
Από εδώ αρχίζει η λεγόμενη «Μέση Οδός». Προχωρώντας περνούσε από την πλατεία των ανακτόρων και έφτανε στη δεύτερη μεγάλη πύλη, τη λεγόμενη του Ναυπλίου, οχυρωμένη κι αυτή όπως και η πρώτη με σιδερένιο φύλλο αλλά και με πιο ισχυρούς και ψηλούς πύργους προστασίας.

 

Πηγή: facebook.com