Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γιατί μπορεί να ξεχνάμε;

29 Αυγούστου 2015

Γιατί μπορεί να ξεχνάμε;

giati-mporei-na-xexname

Νέα μελέτη δείχνει πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ινσουλινοαντίστασης και της εξασθένησης της μνήμης , γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου από 150 ενήλικες, ηλικίας 60 ετών κατά μέσο όρο, που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα εξασθένησης μνήμης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, φάνηκε πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλινοαντίστασης είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, ενώ παράλληλα παρουσίασαν σημαντικές διαφορές στο μεταβολισμό της γλυκόζης σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λειτουργία της μνήμης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές είναι πιθανό η ινσουλινοαντίσταση να οδηγεί σε χαμηλότερη διαθεσιμότητα γλυκόζης στις εν λόγω περιοχές του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη ενέργεια διαθέσιμη για την εκτέλεση των αντίστοιχων λειτουργιών, κάτι που σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένησή τους.

Κλείνοντας ο επικεφαλής της μελέτης σχολιάζει πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η ινσουλινοαντίσταση και άλλες διαταραχές του μεταβολισμού πιθανό να έχουν άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

Πηγή:  neadiatrofis.gr