Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αιολικά, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση και αφαλάτωση στο πρώτο πράσινο αεροδρόμιο του κόσμου

5 Σεπτεμβρίου 2015

Αιολικά, φωτοβολταϊκά, ανακύκλωση και αφαλάτωση στο πρώτο πράσινο αεροδρόμιο του κόσμου

aerodromio-seymour-galapagos-123854Στο Αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια από τις πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητες και πλούσιες σε βιοποικιλότητα περιοχές του πλανήτη λειτουργεί το πρώτο κυριολεκτικά “πράσινο” αεροδρόμιο στον κόσμο.

Το αεροδρόμιο Seymour στο νησί Μπάλτρα κατασκευάστηκε το 2012 και ενσωματώνει μια σειρά από πράσινες τεχνολογίες και πρακτικές: είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά που προέρχονται από το παλιό αεροδρόμιο των νησιών, διαθέτει σύστημα αισθητήρων που ανοίγει και κλείνει τα παραθυρόφυλλα ανάλογα με τη θερμότητα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο κτήριο, το πόσιμο νερό προέρχεται από ειδικές μονάδες αφαλάτωσης, ενώ στον χώρο έχουν φυτευτεί ενδημικά φυτά.

Σε μια τέτοια υποδομή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ΑΠΕ: οι ενεργειακές ανάγκες του αεροδρομίου καλύπτονται κατά 35% από φωτοβολταϊκά και 65% από αιολικά.

Το κτίριο βραβεύτηκε από το Green Building Council των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε την κατασκευή του με 40 εκατομμύρια δολάρια.

Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τα νησιά Γκαλαπάγκος προσελκύουν τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να θαυμάσουν την βιοποικιλότητα που διαθέτουν.

Με ανάλογα περιβαλλοντικά βραβεία για πράσινα κτίρια έχουν βραβευτεί το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης και αεροδρόμια στην Ελβετία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα εκπονούνται σχέδια για την κατασκευή ενός νέου «οικολογικού αεροδρομίου» στις Φιλιππίνες αλλά και στο Μεξικό.

Πηγή:econews