Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Έναρξη λειτουργίας του πρώτου δορυφόρου με πλήρως ηλεκτρική προώθηση

30 Σεπτεμβρίου 2015

Έναρξη λειτουργίας του πρώτου δορυφόρου με πλήρως ηλεκτρική προώθηση

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου ABS-3A.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου ABS-3A.

Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί ο δορυφόρος ABS-3A της Boeing- ο οποίος είναι ο πρώτος στον κόσμο δορυφόρος με πλήρως ηλεκτρικό σύστημα προώθησης.

Πρόκειται για έναν δορυφόρο 702SP (μικρή πλατφόρμα) και επεκτείνει τις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών της ΑΒS (με έδρα στις Βερμούδες) στην Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ο ΑΒS-3A και ο ΑBS-2A, που εκτοξεύεται στις αρχές του 2016, θα ενισχύσουν περαιτέρω και εδραιώσουν τη διεθνή επέκτασή μας, παρέχοντας ευελιξία στον αυξανόμενο στόλο μας» είπε ο Τομ Τσόι, διευθύνων σύμβουλος της ABS.

Ο ABS-3A ήταν ο πρώτος εντελώς ηλεκτρικής προώθησης δορυφόρους που κατασκευάστηκε και εκτοξεύθηκε, στο πλαίσιο ενός «πακέτου» που εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο, μαζί με έναν δορυφόρο 702SP της Eutelsat.

Το σύστημα ξένου-ιόντων (πλήρως ηλεκτρικό) διαθέτει επαρκή ποσότητα του στοιχείου για να διασφαλιστεί η λειτουργία του σκάφους πέρα από το προβλεπόμενο διάστημα των 15 ετών.

Όπως τόνισε ο Μαρκ Σπίβακ, πρόεδρος της Boeing Satellite Systems International, η επιτυχής εκτόξευση, δοκιμή και έναρξη επιχειρήσεων σε τροχιά σήμαινε ότι ο δορυφόρος ήταν σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία ένα μήνα νωρίτερα του αναμενομένου.

Πηγή: naftemporiki.gr