Γενικά Θέματα

Βυζαντινό ψηφιδωτό ηλικίας 1.500 ετών ήλθε στο φως στο Ισραήλ

3 Οκτωβρίου 2015

Βυζαντινό ψηφιδωτό ηλικίας 1.500 ετών ήλθε στο φως στο Ισραήλ

8A4825E366DEC690AF638453BE263CE8
Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε ιομηχανική ζώνη της πόλης Κίριατ Γκατ. Κάλυπτε το πάτωμα μιας κατεστραμμένης εκκλησίας, αποκαταστάθηκε και θα εκτεθεί στο κοινό.
Ένα ψηφιδωτό της βυζαντινής εποχής, που εικονίζει δρόμους και κτήρια, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο νότιο Ισραήλ, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο κοινό μετά την αποκατάστασή του, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Το ψηφιδωτό έχει ηλικία 1.500 ετών, είναι τετράγωνο, μεγέθους περίπου 3,5 x 3,5 μέτρων, και κάλυπτε το πάτωμα μιας εκκλησίας η οποία σήμερα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

«Η απεικόνιση κτηρίων σε ψηφιδωτά στο πάτωμα είναι πολύ σπάνια στο Ισραήλ, Τα κτήρια είναι διατεταγμένα κατά μήκος ενός δρόμου με κίονες, σαν να επρόκειτο για αρχαίο χάρτη», εξήγησαν οι αρχαιολόγοι που είχαν αναλάβει την ανασκαφή.

«Το σχέδιο εικονίζει μια πόλη στις όχθες του ποταμού Νείλου, με τρισδιάστατα κτίρια, με μπαλκόνια, στοές, στέγες και παράθυρα», ανέφεραν. «Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε 17 διαφορετικά χρώματα για να φιλοτεχνήσει το ψηφιδωτό αυτό», είπε ο αρχαιολόγος Σάαρ Γκανόρ. «Η ποιότητά του είναι τέτοια που το καθιστούν μια από τις ωραιότερες ανακαλύψεις στο Ισραήλ», προσέθεσε.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε σε βιομηχανική ζώνη της πόλης Κίριατ Γκατ που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στα πλαίσια μιας έκθεσης που οργανώνεται για την επέτειο των 60 ετών από την ίδρυση της πόλης αυτής του νοτίου Ισραήλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο- skai.gr