Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ηχορύπανση και ψύχος «εχθροί» της καρδιάς

7 Νοεμβρίου 2015

Ηχορύπανση και ψύχος «εχθροί» της καρδιάς

newego_LARGE_t_1101_54535506_type12713ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

Μελέτες που παρουσιάστηκαν φέτος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας καταδεικνύουν ότι εκτός από τους γνωστούς μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση των καρδιαγγειακών νοσημάτων κομβικό ρόλο παίζουν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο θόρυβος αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα το ψύχος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη. Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση “σκοτώνουν” περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρότυπα. Μάλιστα η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης και των καρδιακών παθήσεων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ Φούσας τόνισε ακόμη ότι μέχρι το 2030 το 40% των Ευρωπαίων θα υποφέρει από κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Πηγή: ethnos.gr