Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Tι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί ξένο σώμα

7 Νοεμβρίου 2015

Tι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας καταπιεί ξένο σώμα

b291decffe4f1c46e261eba5cb9c5446_LΗ κατάποση ξένων σωμάτων είναι ένα συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία.Τα κυριότερα αίτια είναι η μεγάλη περιέργεια των παιδιών, η τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και η πληθώρα των μικρών αντικειμένων στο περιβάλλον τους. Τα ξένα σώματα ανάλογα με τη φυσική τους κατάσταση διακρίνονται σε υγρά και στερεά και ανάλογα με τη χημική τους σύσταση σε τοξικά και ατοξικά.

Πιο συχνά το φαινόµενο εµφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 14 µηνών έως 3 ετών. Τα ξένα σώµατα οργανικής φύσεως, όπως φιστίκια, αµύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, καρότα,κουκούτσια από καρπούζι ή πεπόνι, αποτελούν το µεγαλύτερο ποσοστό εισροφηθέντων ξένων σωµάτων σε αυτές τις ηλικίες. Επίσης, τα τσόφλια από αυγό, τα φύλλα δένδρων,τα µικρά πλαστικά ή µεταλλικά αντικείµενα, οστά από κρέας, αγκάθια από ψάρι, φυλακτά, κ.ά. Στην προσχολική και σχολική ηλικία, υπερτερούν τα ξένα σώµατα ανόργανης προέλευσης, όπως πλαστικά αντικείµενα από παιδικά παιχνίδια, κοµµάτια από γυαλιά, καρφίτσες, πινέζες, βελάκια, καπάκια από στυλό, ακόμα και μπαταρίες.

Πολλά αντικείμενα δεν θα προκαλέσουν κάποιο σύμπτωμα, όμως τα πιο συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

  1. Δυσκολία στην κατάποση
  2. Σιελόρροια
  3. Άρνηση φαγητού
  4. Τάση για έμετο
  5. Εμετούς
  6. Συριγμός (βράσιμο στο στήθος)
  7. Ευερεθιστότητα
  8. Αλλαγές στην συμπεριφορά
  9. Αίσθηση ότι ένα ξένο σώμα έχει κολλήσει στο λαιμό (μεγαλύτερα παιδιά)

Αντιμετώπιση

  • Αν το παιδί βήχει έντονα, ενθαρρύνετε το να συνεχίσει να βήχει και μην επεμβαίνετε.
  • Ανεξάρτητα από τα συμπτώματα, κάποια ξένα σώματα απαιτούν την άμεση διερεύνηση τους αμέσως μετά από την κατάποση. Αυτά είναι: οξύαιχμα αντικείμενα, νομίσματα, μπαταρίες οποιουδήποτε τύπου, μαγνήτες και δηλητηριώδη αντικείμενα.
  • Ακτινογραφικός έλεγχος για να καθορισθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται χρειάζεται μερικές φορές, ειδικά αν τα παιδιά καταπιούν νομίσματα μικρού μεγέθους και δεν τα αποβάλλουν μέσα σε 24 ώρες και περισσότερες εξετάσεις χρειάζονται αν το νόμισμα δεν αποβληθεί μέσα σε 3- 4 ημέρες.
  • Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις κενώσεις του παιδιού κάθε ημέρα, γιατί αν χαθεί μια κένωση και περιέχει το ξένο σώμα, το παιδί θα υποβληθεί σε μη απαραίτητο έλεγχο.
  • Αν το ξένο σώμα βρίσκεται στον οισοφάγο, συνιστάται η ενδοσκοπική απομάκρυνση.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα ξένα σώματα που καταπίνονται (περίπου 90%) ακόμη και τα οξύαιμχα, αν περάσουν στο στομάχι, περνούν από τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα και αποβάλλονται με τις κενώσεις του παιδιού μέσα σε 3 – 4 ημέρες.

Πηγή: mothersblog.gr