Γενικά Θέματα

Ένας Σύρος «πρόσφυγας της τέχνης» στη Θεσσαλονίκη

10 Νοεμβρίου 2015

Ένας Σύρος «πρόσφυγας της τέχνης» στη Θεσσαλονίκη

main_DSCF5064_Athr_GalleryΗ έκθεση του Fadi Yazigi φιλοξενείται στο Δημαρχειακό Μέγαρο.

Ο 49χρονος εικαστικός Fadi Yazigi ζει με την οικογένειά του στη Δαμασκό, μία πόλη που δεν έχει πληγεί από τη φρίκη της απόλυτης καταστροφής, όπως συμβαίνει σε πόλεις όπως η Χομς, αλλά που ωστόσο έχει διαποτιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη δυσκολία που επέφεραν οι σημερινές συνθήκες στη χώρα του. Ταξιδεύοντας σήμερα στο εξωτερικό με τη δουλειά του, ο Σύρος δημιουργός, άθελα του ή και σκόπιμα, γίνεται ο αγγελιαφόρος της πολιτικής και συναισθηματικής κατάστασης στην πατρίδα του. Τα έργα ζωγραφικής του -που παρουσιάζει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης- είναι έργα από μελάνι και ακρυλικά αποτυπώνοντας στον καμβά μορφές ανθρώπων-ασπρόμαυρες τα τελευταία χρόνια- σχέδια με χρυσά πουλιά, ζώα και αγγέλους που συνυπάρχουν όλοι μαζί σε ένα χάος ζωής και πολέμου.
«Η τέχνη είναι το αποκορύφωμα της ανεμπόδιστης δημιουργικής ελευθερίας… Έτσι μπορώ μόνο να εκφράσω τη δική μου πρόσληψη σ’ αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας μου και της εποχής μας» σχολιάζει ο ίδιος σχετικά με τα έργα του. «Η τέχνη καταγράφει -κυρίως- τις προσωπικές τραγωδίες, τις πνευματικές και σωματικές ήττες των ανθρώπων κι όχι μόνο τις μεγάλες εθνικές τραγωδίες, όπως αυτή που βιώνει η χώρα μου. Βιώνω την τέχνη ως μια πνευματική αποτύπωση εικόνων που με περιβάλλουν».
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Fadi Yazigi επισκέπτεται το Χονγκ Κονγκ όπου θα εκθέτει στη γκαλερί «Yallay Gallery», από τις 5-28 Νοεμβρίου, το γλυπτικό του έργο. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Δαμασκό, στον τόπο του όπου ακόμη ελπίζει και πιστεύει.

main_Fadi-YazigiMixed-Media-on-Canvas-85x120cm-2010

main_25_2

main_20525_h2048w2048gt.3

Info: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2015. Fadi Yazigi “Πρόσφυγες της Τέχνης”. Σε διοργάνωση του ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας με το Σωματείο Ελλήνων Χριστιανών Καλλιτεχνών. Δημαρχειακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης-Φουαγιέ, Βασ Γεωργίου 1Α. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 09:00 – 21:00.

Γιώτα Αργυροπούλου

Πηγή: tospirto.net