Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Απλή εξέταση «δείχνει» το έμφραγμα

15 Νοεμβρίου 2015

Απλή εξέταση «δείχνει» το έμφραγμα

apli-exetasi-deixnei-to-emfragmaΜία απλή και γρήγορη εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν ο πόνος στο στήθος είναι έμφραγμα ή όχι, μειώνοντας στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων, που εισάγονται στα νοσοκομεία με υποψία για έμφραγμα.
Όπως αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία, η εξέταση είναι η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη (hsTrop) και μετρά σε λίγες σταγόνες αίμα τα επίπεδα μίας χημικής ουσίας (της τροπονίνης), που απελευθερώνεται στο αίμα, όταν υποστούν βλάβη τα κύτταρα του τοιχώματος της καρδιάς (μυοκάρδιο). Αυτό συμβαίνει στο έμφραγμα, αλλά και στη μυοκαρδίτιδα ή στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet», η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη ανιχνεύει με ακρίβεια 99,6% ποιοι ασθενείς παθαίνουν στ’ αλήθεια έμφραγμα. Μάλιστα αυτό το επιτυγχάνει με μία και μόνη μέτρηση, διότι έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα της ουσίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έκαναν τη μελέτη τους σε 6.304 ασθενείς στη Σκωτία. Όπως υπολόγισαν, με τη συγκεκριμένη εξέταση, τα δύο τρίτα των ασθενών θα φεύγουν πιο γρήγορα από τα νοσοκομεία και θα μειωθούν στο μισό οι εισαγωγές λόγω αμφιβολιών.

Από τη Βίκυ Καρατζαφέρη, υπεύθυνη θεμάτων υγείας neadiatrofis.gr